Verdieping Algemeen Verzekeringsrecht & Schadeverzekeringsrecht

 

Programmaschema Verdieping Algemeen Verzekeringsrecht & Schadeverzekeringsrecht.pdf

Themas's

Onder andere verzwijging, risicoverzwaring, eigen schuld in het verzekeringsrecht, verjaring in het verzekeringsrecht en verhaalsrechten in het verzekeringsrecht.

Er zijn 7 docenten die de colleges zullen verzorgen. De docenten zijn specialisten op hun eigen terrein. Vrijwel iedere docent is gepromoveerd of bezig met een proefschrifttraject over het onderwerp waarover college wordt gegeven. Daarnaast zijn de meeste docenten aangesloten bij het Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS), het onderzoeksnetwerk in Nederland op het gebied van verzekeringen en werken zij ook (gedeeltelijk) in de praktijk. ACIS is ondergebracht in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA bij de afdeling Privaatrecht.

Docenten

  • Mr. dr. K. (Kees) Engel: medewerker wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, docent verzekeringsrecht/privaat[1]recht Universiteit van Amsterdam, lid Geschillencommissie Kifid (Verzekeringskamer) en verbonden aan ACIS. Engel promoveerde in 2016 cum laude aan de Open Universiteit op het proefschrift ‘De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer in rechtsvergelijkend perspectief’. Hij publiceert regelmatig over verzekeringsrechtelijke onderwerpen. Engel is redacteur van NTHR.
  • Mw. mr.  M. (Marcella) de Haan: naast haar werkzaamheden als advocaat en hoofd Operations bij NN Advocaten heeft zij samen met mr. Van Emden het boek ‘Beroepsaansprakelijkheid’ (Serie Recht & Praktijk, 2014) geschreven. Tevens is zij co-auteur van het Compendium Verzekeringsrecht, doceert zij regelmatig aan verschillende opleidingsinstituten en is zij redactielid van het online tijdschrift VAST.
  • Prof. dr. M.L. (Marc) Hendrikse: onder andere hoogleraar handelsrecht en verzekeringsrecht Open Universiteit en directeur ACIS en vicevoorzitter Geschillencommissie Kifid. Hendrikse promoveerde in 2002 aan de UvA op het proefschrift ‘Eigen schuld, bereddingsplicht en medewerkingsplicht in het schadeverzekeringsrecht’. Hendrikse publiceert met regelmaat over diverse handelsrechtelijke onder werpen en in het bijzonder het verzekeringsrecht. Hij is tevens hoofd redacteur van NTHR en European Journal of Commercial Contract Law en redacteur van TVR.
  • Mw. mr. M. (Marjolein) Keijzer: advocaat te Rotterdam bij Stadermann Luiten. Keijzer de Korver publiceert regelmatig over het aansprake lijkheids en verzekeringsrecht en zij geeft met enige regelmaat cursussen over uiteenlopende onderwerpen op dit gebied.
  • Mr. dr. P.M. (Pieter) Leerink: advocaat te Deventer bij JPR advocaten en verbonden aan ACIS. Leerink is tevens raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Haag. Leerink promoveerde in 2011 aan de Open Universiteit op het proefschrift ‘Premiebetaling in het verzekeringsrecht’. Hij is kernredacteur van VAST en redactiemedewerker van NTHR. Leerink publiceert regelmatig over verzekeringsrechtelijke onderwerpen.
  • Mr. dr. W.C.T. (Wim) Weterings: advocaat te Utrecht bij Nysingh advocaten en universitair hoofddocent verzekeringsrecht Universiteit Tilburg. Weterings promoveerde in 2004 aan de Universiteit Tilburg op het proefschrift ‘Transactiekosten in het aansprakelijkheidsrecht’. Hij is redacteur van AV&S en Verzekeringsarchief en publiceert regelmatig over verzekeringsrechtelijke onderwerpen. Weterings is lid van het algemeen bestuur van de Vereniging voor Verzekeringswetenschap.
  • Prof. dr. J.B. (Jan Berend) Wezeman: hoogleraar handelsrecht en ondernemingsrecht en decaan van de faculteit Rechtsge-leerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Wezeman is tevens verbonden aan ACIS. Hij publiceert regelmatig over verzekeringsrechtelijke onderwerpen waaronder subrogatie. Over dit laatste onderwerp schreef hij onder andere een hoofdstuk in het handboek Verzekeringsrecht (Serie Recht & Praktijk, Wolters Kluwer 2023). Hij is redacteur van NTHR en medewerker van AV&S.


Data

  • De bijeenkomsten zijn op donderdagen
  • 5 bijeenkomsten  (12, 19 en 26 en 3 oktober en 10 oktober 2024)
  • 22 onderwijsuren = 22 PO-punten NOvA

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren