Welke samenwerking wordt verkozen tot Project van 2024?​​​​

Duurzaamheid zit niet in een silo, je kunt dit niet los zien van economische en maatschappelijke uitdagingen. Om een betere en veerkrachtigere toekomst voor de planeet en voor onszelf te creëren, moeten we verder kijken dan alleen duurzaamheid bij projecten in de gebouwde omgeving. 

Deze projecten kijken ook naar diversiteit, gelijkheid, toegankelijkheid en verbondenheid met de omgeving en zorgen voor een integraal langetermijnplan voor hun project.

Je kan stemmen tot dinsdag 4 juni. Op donderdag 13 juni (15.00 uur) reiken we de project award uit.

Merwede LAB Utrecht

Het Merwede LAB is het eerste en grootste innovatielab voor gebiedsontwikkeling in Nederland. Het past op wijk-, gebouw- én materiaalniveau concrete duurzame innovaties toe binnen de thema’s circulair bouwen, gezond stedelijk leven, social design en duurzame energie. In zowel de ontwerp- en ontwikkelfase, als in de woon- & werkfase van de wijk Merwede, voor maar liefst 6.000 wooneenheden en 12.000 mensen. Het LAB zorgt dat duurzaamheid bij alle tien ontwikkelende partijen en gemeente Utrecht van woorden naar daden vertaald wordt en garandeert met een betrokkenheid van 10+ jaar dat de effecten van de toegepaste innovaties ook gemeten worden en lange termijn lessen vertaald worden in nieuwe gebiedsontwikkelingen. Voor een daadwerkelijk groenere, socialere en duurzamere stadswijk. In Utrecht en elders.

Merwede LAB is een gezamenlijk initiatief van de projectontwikkelaars AM, Boelens de Gruyter, BPD, Greystar, G&S Vastgoed, Janssen de Jong, Lingotto, Round Hill Capital, Synchroon, 3T Vastgoed en Gemeente Utrecht, uitgevoerd door circulair buro Brokkenmákers.

De Kwekerij Doetinchem

Wijnbergen De Kwekerij is een plangebied waarbij het aanwezige landschap als uitgangspunt is genomen voor het stedelijke plan. Dit houdt in dat bestaande beplantingen zo veel mogelijk gehandhaafd en uitgebreid worden en hoogteverschillen aanwezig blijven. Daarnaast wordt de woningbouw gezien als kans om een extra landschapslaag toe te voegen door groene daken als verplichting op te nemen. Ook in de woningbouw zelf komen deze ambities terug: uitgangspunt voor de woningen is het toepassen van circulaire en biobased materialen. Bij het beoordelen van de bouwplannen wordt niet alleen gekeken naar de woningen, maar ook naar hoe de tuin bijdraagt aan een natuurinclusief geheel.

Naast alle duurzame ambities is er ook gestreefd naar een zo gevarieerd mogelijk woningaanbod. Zo zijn er vrije kavels voor vrijstaande woningen, 2 onder 1 kappers en tiny houses. Het projectmatig te bouwen aanbod bestaat uit sociale huurwoningen, rijwoningen, 2 onder 1 kappers en enkele vrijstaande woningen. In totaal komen er in De Kwekerij 140 woningen, waarvan de eerste inmiddels bewoond worden.

SAWA Rotterdam - Het gezondste gebouw van Nederland

Het circulaire houten woongebouw SAWA is een voorbeeldproject voor nieuwe generaties, een belangrijke stap in de duurzaamheidsdoelstellingen én bewijs dat het anders kan. Achter dit prijswinnende ontwerp schuilt de sterke ambitie van opdrachtgever en architect om bij te dragen aan zowel CO2-reductie en het behalen van de klimaatdoelstellingen, als de toevoeging van betaalbare woningen en faciliteiten die van waarde zijn voor de hele buurt.

Exceptioneel aan SAWA is dat het gebouw volledig in CLT (cross laminated timber) en Glulam (gelamineerd hout) wordt gebouwd waarbij het gebruik van beton tot een minimum is beperkt. SAWA is daarmee het eerste volledig hoge houten woongebouw in Rotterdam is. Het gebouw is onderscheidend in zijn verschijningsvorm door de royale groene terrassen, waarmee wordt gerefereerd naar de geschiedenis van de locatie en tegelijkertijd de biodiversiteit in de wijk wordt versterkt.

De overtuiging en daadkracht van zowel opdrachtgever als architect om een revolutionair concept als SAWA niet alleen te ontwerpen, maar ook te realiseren wordt gevoed door de ambitie om enerzijds bij te dragen aan het reduceren van CO2 uitstoot en het behalen van (inter)nationale klimaatdoelen en anderzijds om tegelijkertijd betaalbare woningen te creëren.

SAWA is een ontwikkeling van NICE Developers in samenwerking met ERA Contour en de Gemeente Rotterdam. Het ontwerp is in handen van Mei architects and planners.

Contact

Femke Odekerken

femke@provada.nl