Wie wordt de Inspiratie Hero 2024?​​​

De Inspiratie Award beloont de impact die een individu kan hebben op de duurzaamheidsagenda in zijn of haar werkomgeving door anderen te inspireren en keuzes te maken waarbij duurzaamheid en de 1,5 graad samenleving de belangrijkste factoren en drijfveren zijn.

Deze prijs is voor een persoon die ‘above and beyond' is gegaan in het bewerkstelligen van duurzame verandering binnen zijn of haar organisatie of binnen ons werkveld.

Je kan stemmen tot dinsdag 4 juni. Op donderdag 13 juni (15.00 uur) reiken we de hero award uit.

Mirjam Schmüll (Brokkenmakers)

Mirjam Schmüll is een circulaire bouwpionier van het eerste uur, begonnen bij cradle-to-cradle grondleggers William McDonough+Partners. Ze is het type circulaire “held” dat bescheiden en op de achtergrond onbekende en baanbrekende concepten van visie & idee naar praktijk & impact brengt. Zo stond ze bij RAU Architecten aan de wieg van wat nu circulair gemeengoed is: de concrete uitwerking van light-as-a-service en het materialenpaspoort. Vanuit haar eigen buro Brokkenmákers realiseerde ze recent onder andere een CO2-rekentool voor Merwede LAB (waarmee op CO2 gestuurd wordt in plaats van op conflicterende energie BENG of materiaal MPG) en lanceerde ze spraakmakende initiatieven als Gebouwenmarktplaats, de prachtige campagne Onderdompelen voor levendige onderwaternatuur en het iconische circulaire project Van Dom tot steengoed. Stuk voor stuk projecten waarin een sterk verhaal, zichtbaarheid en concrete impact hand in hand gaan.

Saman Mohammadi (ReBorn)

Saman Mohammadi is een uiterst gedreven ondernemer in zowel beleggen als ontwikkelen. Saman heeft de passie om een juweel te maken van de projecten waaraan hij werkt. 

Zoals het herontwikkelen van een voormalig kantoorgebouw naar het Seaview aparthotel aan de Gevers Deynootweg in Scheveningen of de meest circulaire ontmanteling en herbouw op een andere locatie van de Satelliet van de Nederlansche Bank Amsterdam. En in een recente podcast komt een gezamenlijke passie naar voren voor het ontwikkelen van circulaire drijvende gebouwen. 

Saman is een enorm gastvrije persoonlijkheid en verdiept zich in de persoon waarmee hij samenwerkt om samen het maximaal haalbare uit een opgave te halen. Hij verlegt de grenzen en probeer de emotionele verbinding vast te houden in de uitwerking. 

Willem van Genugten (GroupA)

Willem van Genugten is een expert op het gebied van CO-2 reductie in de gebouwde omgeving. Als initiatiefnemer van GROUP A’s denktank CARBONLAB zet hij zich in voor de versnelling van de transitie naar klimaatpositief ontwerpen. Zo initieerde hij de debattenreeks Carbon Stories waarmee hij bouwsector breed het gesprek aanjaagt over de (on)mogelijkheden van een klimaatpositieve gebouwde omgeving. Welke (systeem)veranderingen, kennisuitwisseling en samenwerkingen zijn hiervoor nodig? Ook ontwikkelde hij de Serious Game Klimaatpositief M4H waarin spelers de opdracht krijgen om het nieuwe woon-werkgebied M4H klimaatpositief te ontwikkelen. Het spel biedt doeltreffend inzicht in de beschikbare middelen om op relevante schaal CO2-uitstoot terug te dringen en CO2 op te slaan. Een ander resultaat van de bredere samenwerking is de Tijdlijn milieuwet- en regelgeving voor de bouwsector. Dit overzicht brengt in kaart wat alle disciplines in de gebouwde omgeving met elkaar gemeen hebben en wordt daarmee ingezet als basis om het gesprek over klimaatpositieve gebouwde omgeving te kunnen voeren.

Contact

Femke Odekerken

femke@provada.nl