Sessies ronde 1

 

        only English spoken

          alleen in het Nederlands


21. Studentsucces: aandacht voor studievaardigheden in álle lessen

Studenten worden verwacht steeds meer studievaardigheden door te ontwikkelen waarmee zij hun leren kunnen managen, voor succesvol (zelfregulerend) leren. Denk aan studievaardigheden zoals plannen, aandacht vasthouden, jezelf motiveren. Echter, studenten zeggen vaak mogelijkheden te missen voor het door ontwikkelen van hun studievaardigheden. Tegelijkertijd geven docenten aan het moeilijk te vinden expliciet aandacht te besteden aan studievaardigheden. In deze workshop ontwikkelen we samen een concrete aanpak die je morgen in jouw les kunt gebruiken!

Door: Andries Vroegrijk, programmaleider Leren Studeren

36a. Virtual Reality Bioscoop

Kom naar de VR bioscoop en bekijk (korte) films in virtual reality via de Quest 2 bril. Verken de mogelijkheden van onze VR brillen. Neem oordopjes mee!
 

Door: Maaike Wessels-Compagnie en Ralf Hillebrand

61. Hoe leren we studenten nog schrijven als taalmodellen het (vaak) beter kunnen?

De uitdaging: hoe leren we de studenten nog zelf schrijven als ze het ook een taalmodel kunnen laten doen. Hoe kan ChatGPT, Bing of Bard een schrijfcoach worden waar een student van leert i.p.v. kopieert? Hoe zorgen we ervoor dat ze in staat zijn de uitkomsten van een taalmodel kritisch te beoordelen. Het kan, maar hoe richt je dan je (schrijf)onderwijs in? Hoe doen jullie dat nu? Praat mee hierover tijdens deze presentatie/ discussie.

Door: Tineke de Waal-Boer (taalonderwijsadviseur OeO)


22. Taaluniekader verTAALd naar de onderwijspraktijk!
 

Taalvaardigheid raakt vakoverstijgende vaardigheden, zoals analyseren en kritisch denken. Ook raakt het sociaal-culturele vaardigheden, samenwerkend vermogen, creativiteit en motivatie. Hoe zijn talige beroepstaken nu eigenlijk verweven in de opleiding als geheel? En hoe toets je talige competenties en/of ontwikkeling op een zinvolle manier?

Door: Noa van der Horst (kerndocent CMGT), Marina Admiraal (Taalonderwijsadviseur) en Jacqueline van Kruiningen (lector Taalbewust hoger onderwijs)


19. Gamificatie: bijdragen aan het vergroten van academisch woordbegrip bij 1e jaarsstudenten?

 

Studenten hebben onder begeleiding van een docent een spel voor studenten ontworpen dat bijdraagt aan het vergroten van woordkennis. Studenten zijn enthousiast, ben benieuwd wat jij ervan vindt. Speel je mee?
 

Door: Bianca Goumans en Marion Janson (kerndocenten Ad Management)


34. Langstudeerder of praktijktalent? EVCs valideren tijdens de opleiding

 

Eerder verworven competenties worden niet alleen voor de poort maar ook na de poort opgedaan. Onze langstudeerders hebben niet stil gestaan, zij hebben zich door ontwikkeld op de werkplek. Hoe mooi is het om deze ervaringen om te zetten in studiepunten? Vormvrij portfolio, maatwerk assessments, kijken met de groene bril en EVCs valideren. Een pilot waarin studenten, begeleiders, de examencommissie, opleidingsscholen en hogeschool de handen ineen slaan om onze langstudeerders een podium te geven.

Door: Jannie Hoogendoorn (coördinator Assessmentcentrum en zij-instroom IvL)

12. Onwetendheid: Wat weten we nog niet over inclusiviteit?

Wat weet je niet over inclusie? Welke vragen heb je over inclusie? Inclusie is iets prachtigs, maar ook heel groot en vaag. De meningen verschillen over wat inclusie is, hoe je er aan werkt en of het überhaupt wel mogelijk is.

We stappen deze sessie allemaal binnen met wat we nog niet weten. We gaan samen op zoek naar de kracht van onwetendheid in wat we menen te weten over inclusiviteit. Bereid je voor op een sessie vol humor, uitdaging en inspiratie.

Door: Erfan Pourmohammadi en Mariska Oudwater (Expertisegroep Inclusiviteit vanuit O&K/expertisekring D&I van Kenniscentrum Talentontwikkeling) en Bregje Termeer, lector Diversiteit & Inclusie)


47. Teamdialoog over onderwijsvisies 

De workshop daagt jou uit om jouw onderwijsdrijfveren te onderzoeken, verwoorden, en bespreken. In onze dagelijkse actiegerichte onderwijspraktijk ligt de nadruk dikwijls op het ‘wat’ en ‘hoe’ en is er logischerwijs minder aandacht voor het ‘waarom en ‘waartoe’ van het onderwijs. In deze sessie staan we nu eens uitgebreid stil bij jouw onderwijsdrijfveren (en die van jouw collega's) in relatie tot jouw studenten met behulp van een interactieve 'serious game'.

By: Carlos van Kan (lector pedagogische professionaliteit) and Rajae El Himer


49. Interdisciplinair onderwijs: 1+1+1 = 5. Hoe beoordeel je dat?​​​​​​​

Met studenten van een andere opleiding samenwerken aan de oplossing van een maatschappelijke opgave, dat vraagt een andere kijk op toetsing. in deze workshop maken we kennis met verschillende manieren van beoordelen van interdisciplinair onderwijs. 

Door: Marieke Kloek (onderwijsadviseur OeO)


35. De kracht van hoge verwachtingen en gerichte feedback!

Ontdek de kracht van hoge verwachtingen en gerichte feedback. Verrijk je onderwijsvaardigheden met onze workshop, waarin we vanuit een docent met hoge verwachtingen belichten dat iedereen meer kan leren dan hij denkt. Ontdek niet alleen de kunst van feedback, vragen stellen en hebben van hoge verwachtingen, maar ontvang ook praktische tools die je direct kunt uitproberen in de klas. Deze interactieve sessie biedt docenten concrete tools om de leerervaring te optimaliseren en individuele groei te bevorderen. "Iedereen kan meer leren dan hij denkt" is een krachtig uitgangspunt!

Door: Anouk Kolbrink (kerndocent) en Marjon Sorge-Klerks (hoofdopleider)  

66a. Discomfort and inclusivity in the classroom: Let's talk about sex!

"Scrambled sex" - Exceed Expectations scholarship 2023: Embark on a transformative conversation about reforming education to address crucial topics such as sexual harassment, boundaries, and consent. Join us as we explore innovative approaches that equip students with the knowledge and tools to set healthy boundaries and equip students with skills to foster a safe and inclusive learning environment.

By: Mouena Dilara (winner Exceed Expectations scholarship 2023)


48. Pedagogische professionaliteit: speel mee en stel vragen in het belang van studenten

Hoe kunnen wij de belangen van de studenten afstemmen op onze idealen? Met een fysieke werkvorm bespreken we op interactieve wijze een 'schurende onderwijspraktijk'. We kijken daarbij naar belangen, onze pedagogische idealen, ons eigen handelen.

Door: Monique van den Heuvel (hoofddocent pedagogiek en didactiek) en Jelle Ris (pedagogisch troubadour en docent)

GEANNULEERD 10a. Case Based Teaching @ RBS

Ben jij benieuwd wat je studenten kunt leren over de toepassingen van AI? Én ben je benieuwd hoe je jouw studenten én docenten kunt enthousiasmeren met de Case Method? Kom ervaren!

Door: Jeroen Tanis 

24a. Wie ben ik in deze omgeving?

Het eerste studiejaar vormt de basis voor de student journey en speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van een student identiteit. Als eerstejaarsstudent verlies je namelijk een oude identiteit en vorm je in het eerste jaar een nieuwe student identiteit. Maar wat is een student identiteit precies? En zijn er specifieke factoren die bijdragen aan het identiteitsvormingsproces? Tijdens deze discussie duiken we in het concept studentidentiteit en het belang voor studentsucces.

Door: Claudia Gomes (onderzoeker bij Kenniscentrum Talentontwikkeling)


18. Taal en Technologie: Vrienden of vijanden in deze digitale tijd?

Taal bij een technische opleiding gaat van taalbewustheid in de programmeercode tot het afstemmen van het taalgebruik op de doelgroep. Ontdek hoe de opleiding Technische Informatica werkt aan de taalvaardigheid van studenten middels het TaalFeedForwardFormulier en Strategisch Probleemoplossen. Alle cursussen uit het curriculum en alle docenten worden betrokken. We delen onze ontdekkingen, mislukkingen en successen.

Door: Wouter Bergmann Tiest (hoofddocent Technische Informatica) en Nadine Vreugdenhil (regisseur Learning Community Leren Programmeren)

GEANNULEERD 55. Tijd en energie besparen in het begeleiden van studenten

Bij Oplossingsgericht coachen gaat het om het stellen van de activerende vragen, die de student uitnodigen om op een andere manier na te denken dan hij of zij gewend is. Het is een resultaatgerichte en motiverende manier van begeleiden. Met andere woorden: je bereikt dan met minder moeite meer resultaat.

Door: Irene Lansdaal (trainer bij Solvitas)


GEge63a. Talk your own student assistant to life
(Please note, this session lasts 80 minutes; you cannot choose a session in round 2!))

Language models such as ChatGPT are a huge challenge for education, but they are also an opportunity! In this session, we'll show you how you can use the course documentation and a language model to bring your own student assistant to life - without programming!

By: Jasper Schelling (hogeschooldocent CMD)


GEANNULEERD 45. In de schoenen van een ander: het effect van privileges en vooroordelen
(Let op, deze sessie duurt 80 minuten; je kunt geen sessie in ronde 2 kiezen!)

INCLUDED is het studentenplatform gericht op inclusie en verbinding. Moeilijke thema’s als discriminatie, racisme en uitsluiting maakt INCLUDED bespreekbaar. Op de Onderwijsparade maak je kennis met het platvorm en gaan de deelnemers actief aan de slag met diversiteit en verbinding in de klas. Ervaar andere perspectieven. Wat zijn privileges? Ga in gesprek over jouw ervaringen. Na afloop heb je als docent meer inzicht in wat er nodig is om de verschillen tussen studenten te erkennen, te waarderen en diversiteit als kracht te benutten.

Door: Ludmilla Molina en Sami Martins Ribeiro (INCLUDED)


GEANNULEERD 5. Effectief Communiceren kun je leren
(Let op, deze sessie duurt 80 minuten; je kunt geen sessie in ronde 2 kiezen!)

Ervaren wat jij belangrijk vindt in communicatie en hoe jij communiceert? Bewust worden van jouw "regels/ voorwaarden" om iemand aan te spreken? Leren hoe je iemand op effectieve wijze aanspreekt? Dan is deze workshop voor jou! Je leert:

  • Wat de belemmerende factoren zijn om effectief te communiceren
  • Hoe je jouw verantwoordelijkheid neemt en effectief communiceert
  • Hoe effectief communiceren bijdraagt aan een betere werkrelatie en jouw welzijn

Deze workshop helpt je effectiever communiceren in diverse contexten en helpt je deze toepassing ook te leren aan anderen.

Door: Khadija el Azzouti (adviseur)


68. Play to Learn: A Deep Dive into Gamification and Serious Gaming
(Let op, deze sessie duurt 80 minuten; je kunt geen sessie in ronde 2 kiezen!)

Ontdek de wereld van gamification en onderzoek wat dit je kan brengen om je curriculum en lessen te transformeren. Bij het goed inzetten van 'game elementen' creëer je als docent een gevoel van betrokkenheid bij studenten. Het werkt motiverend en...laat studenten verwonderen! Tijdens deze workshop maak je op unieke wijze kennis met verschillende concepten zoals game-based learning, gamification en serious- en competitive gaming.

Door: Freek Siero