VSC-inspiratiebezoek: Eise Eisinga Planetarium​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Maandag 29 januari 2024, 12:00 - 17:00 uur

De titelpagina van de eerste complete beschrijving van het planetarium uit 1780, door hoogleraar J.H. van Swinden (1746-1823).

Tijdens een VSC-inspiratiebezoek laat je je inspireren door wat VSC-leden aan het maken, overdenken, doen en ontwikkelen zijn. Dit keer een bezoek aan het nieuwste UNESCO werelderfgoed en oudste werkende planetarium van de wereld: het Eise Eisinga Planetarium!

UNESCO werelderfgoed

Als geen ander weten ze bij het Eise Eisinga Planetarium de sterrenhemel dichterbij het publiek te brengen. Aangedreven door een slinger en tientallen radertjes beweegt het firmament om je heen, op nog geen (lange) armlengte afstand. En al sinds de 18e eeuw komen bezoekers van heinde en verre om hier de exacte stand van de planeten en de maan af te lezen. Geen wonder dat dit wonder nu een plekje heeft verdiend op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hoe is dat gelukt? Welk werk moest daar allemaal voor worden verzet? En wat betekent zo'n predicaat voor een museum?

VSC meets UNESCO

Maar wat velen niet zullen weten: ook als jouw instelling geen 18e-eeuws huiskamerplanetarium is, is UNESCO een interessante partner. De doelen van zowel UNESCO als VSC overlappen op belangrijke punten: we streven allebei naar het bevorderen van educatie, cultuurbehoud en een open en nieuwsgierige samenleving. Hoe kunnen we elkaar daarin versterken? Op welke gebieden is UNESCO allemaal werkzaam? Kom deze gezamenlijkheid verder onderzoeken!

Enthousiasme voor techniek en wetenschap

Op de zolder, boven de planetariumkamer, draaien vele radertjes en tandwielen langzaam langs en tegen elkaar. Sommigen zo langzaam dat je ze niet ziet bewegen en allemaal uitgedacht, gemaakt en in elkaar gezet door wolkammer Eise Eisinga. Het planetarium is naast een prachtige weerspiegeling van ons zonnestelsel ook een technisch hoogstandje. Hoe kan je het planetarium, de techniek en de verhalen erover inzetten om kinderen te enthousiasmeren voor techniek? Dat weten ze bij het planetarium als geen ander.

Sprekers:

  • Adrie Warmenhoven | Directeur Eise Eisinga Planetarium

  • Marielies Schelhaas | Secretaris-directeur UNESCO NL

  • Arjen Dijkstra | Directeur Tresoar, biograaf Eise Eisinga

  • Pieter Oosterhof | Teamleider Junior Academie van de Academie van Franeker

Meld je nu aan voor het bezoek!

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren