Workshops
1. Innoveren, het waarom, wat en hoe
Deelnemers worden in deze workshop bewust gemaakt van de benodigde ruimte voor innovatie en concrete handvatten in hoe te innoveren binnen je eigen organisatie of in samenwerking met andere organisaties.
2. Doenvermogen
Kijken naar het doenvermogen van de klant en daar rekening mee houden bij wet- en regelgeving en de processen in de uitvoering, heeft – gelukkig – de aandacht. Het belang hiervan wordt steeds breder onderschreven, ook door de Tweede Kamer. Er is inmiddels een hele gereedschapskist vol tools ontwikkeld om dit begrip handen en voeten te geven.
Maar what’s next? Hoe komen we van een extra vinkje op de checklist naar een mindset waarin we de burger centraal zetten? Zet je gedragsbril op en kijk met ons mee hoe we doenvermogen betekenis geven in het hele beleidsproces, en wat we daarmee kunnen bereiken. Aan de hand van concrete voorbeelden kijken we samen naar de lessen en successen van doenvermogen in de afgelopen jaren en blikken we vooruit naar wat er nog te doen staat.
3. Chat GPT
De wereld heeft in 2022 kennisgemaakt met Chat GPT. De chatbot is gratis te gebruiken, al bestaat er ook een professionelere versie met meer mogelijkheden. De chatbot is door kunstmatige intelligentie gespecialiseerd in het voeren van dialogen met (menselijke) gebruikers. Er wordt nu gekeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van het gebruik van Chat GPT in ons werk. Alles wat we opvragen bij Chat GPT wordt geregistreerd en opgeslagen en daarom moeten wij goed nadenken over de regels die wij hiervoor willen toepassen.
Na deze workshop heb jij meer inzicht over hoe je veilig met Chat GPT experimenteert bij jouw werkzaamheden.
4. Geldzorgen
Geldzorgen zijn een groeiend maatschappelijk probleem. Onderzoek toont aan dat mensen die een uitkering ontvangen vaker geconfronteerd worden met geldzorgen. Het blijkt ook dat geldzorgen belemmerend werken bij het vinden van werk. UWV deelt de zorgen rondom schuldenproblematiek en wil daarom bijdragen aan het terugdringen van het aantal mensen met geldzorgen of problematische schulden.
Na deze workshop heb jij meer inzicht heb jij meer inzicht over innovatieve dienstverlening rondom geldzorgen.
5. Serious game ‘SVB aan zet’
Ga in de schoenen van de SVB staan en ervaar hoe het is om in de politiek-bestuurlijke dynamiek van de SVB werkzaam te zijn. De positie van de SVB in ‘grote driehoek’ tussen uitvoering, beleid en politiek staat centraal. Jullie komen de dilemma’s tegen waar de SVB dagelijks mee te maken heeft en ervaren hoe de SVB relaties met stakeholders en opdrachtgevers onderhoudt (let op: deze game duurt twee workshoprondes en wordt dus 1 keer gespeeld).
Deze workshop zet je tot nadenken over wat we als overheid van burgers vragen en hoe zich dat verhoudt tot inclusieve dienstverlening.
Let op: Deze workshop duurt twee workshoprondes. Als je je voor deze workshop opgeeft, dan hoef je voor workshop ronde 2 geen workshop meer te selecteren.
6. ‘Jan met de verre kinderen’
Bij de belevingsworkshop ‘Jan met de verre kinderen’ kruipen we in de huid van een beoordelaar van de SVB. We gaan samen het bijzondere verhaal van een klant, Jan, die AKW aanvraagt beleven, waarbij in het beoordelingsproces constant opmerkelijke dingen gebeuren.
Deze workshop neemt je mee in het verhaal van Jan. Tijdens dit verhaal wordt er gesproken over mogelijke oplossingen en het bieden van maatwerk. Daarnaast wordt er gesproken over de uitdagingen die komen bij het uitvoeringswerk, zoals het omgaan met emoties van zowel jezelf als van de klant.
7. Ontdek je ambtelijk vakmanschap
“Als je alleen je taak uitvoert dan doe je jezelf en de organisatie tekort”, zei laatst een directeur tegen zijn afdeling in een workshop. Hij besefte dat het niet meer voldoende is om alleen het werk goed te doen, maar dat we worden aangesproken om het goede werk te doen. Maar wat is het goede werk? Het goede nieuws is dat je dat al doet. Het slechte nieuws is dat je je er waarschijnlijk niet bewust van bent. Daar ligt de kern van ons ambtelijk vakmanschap.
8. Maatwerk
Van individueel maatwerk naar het structureel aanpakken van signalen, hoe doen we dat? Deze workshop staat in het teken van de maatwerkplaats en de solvetafel van UWV. Medewerkers van UWV die professionele buikpijn krijgen van een situatie bij een cliënt en niet zelf weten hoe ze tot een goede oplossing moeten komen, kunnen aankloppen bij de Maatwerkplaats. Hier worden professionals die (ook) bij de situatie betrokken zijn bij elkaar gebracht om samen tot een passende (maatwerk)oplossing te komen. Maar wat als deze signalen vaker voorkomen?
We gaan in gesprek aan de hand van een concrete casus over de principes van maatwerk en hoe praktijksignalen leiden tot structurele verbeteringen in de organisatie.
9. Gegevensdeling om niet-gebruik te bestrijden. Lessen uit de pilot AIO
In deze workshop ontdekken deelnemers hoe de SVB met hulp van TNO door inzet van Multi Party Computation op een privacy-vriendelijke manier gegevens kon uitwisselen/combineren met het UWV. Hiermee konden mogelijke gerechtigden van een AIO-uitkering proactief benadert worden
10. Dilemma’s bij gegevensuitwisseling in de sociale zekerheid.
“Gegevensbescherming en gegevensuitwisseling spelen een zeer belangrijke rol in wetgeving en beleid. Zo ook binnen de modernisering van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI). Wij zien dat we daarbij tegen een aantal dilemma’s aanlopen. Denk aan vragen als:
Hoe kunnen wij zorgen dat gegevensuitwisseling beter mogelijk wordt, maar de privacy wel gewaarborgd blijft? Tegen welke knelpunten lopen UWV en SVB aan bij het delen van gegevens om de dienstverlening te verbeteren? Moet wetgeving op dit gebied wendbaar en algemeen worden of juist duidelijke juridische kaders bevatten? Hoe zorgen wij ervoor dat de kaders duidelijk zijn, maar niet volledig dichtgetimmerd?
Dit zijn voorbeelden van vragen waarover wij, vanuit de afdeling Gegevensbeleid van het ministerie van SZW, graag in gesprek gaan met collega’s binnen SZW, UWV en SVB in onze interactieve sessie tijdens de dag van Beleid en Uitvoering. Wij hopen jullie daarom te verwelkomen in onze workshop.”
11. Collegiale speeddates
De dag van Beleid en Uitvoering is het moment om je collega’s van UWV, de SVB en SZW beter te leren kennen. En daar is dit programmaonderdeel specifiek op gericht! Tijdens de collegiale speeddate krijg je de mogelijkheid om met veel van je (wellicht nog je onbekende) collega’s in gesprek te gaan, in de vorm van een speeddate. In de ‘dates’ bespreek je verschillende vragen, zoals welke dilemma’s kom je tegen in je werk? Wie is jouw eindgebruiker? En hoe betrek je deze eindgebruiker bij je werk?
De verschillende speeddates duren vier minuten. Er is namelijk bewezen dat vier minuten lang genoeg is voor een eerste indruk. Na 7 speeddates volgt er een reflectie. Er wordt aan de groep gevraagd of er bijzonderheden zijn en de oogst wordt met elkaar gedeeld. Na deze speeddate heb jij je netwerk verbreed met een heel aantal collega’s van UWV, de SVB en SZW.
12. Filmlezing loyale tegenspraak
Loyale tegenspraak, een term die we vaak horen maar wat is dat nou precies? Door middel van een aantal filmfragmenten die bij het thema loyale tegenspraak passen, gaan we met elkaar in gesprek hierover. Film raakt en dat maakt het gesprek erover net iets anders. Door samen te kijken, ieder met eigen perspectief, en samen het gesprek aan te gaan, verdiept het je eigen inzicht over eigen handelen en worden nieuwe mogelijkheden zichtbaar. Voor jezelf en voor anderen. Veel kijkplezier!
|
|
|
Dag van Beleid en Uitvoering 2024
Registratiewebsite voor Dag van Beleid en Uitvoering 2024Dag van Beleid en Uitvoering 2024dagvanbeleidenuitvoering@minszw.nl
Dag van Beleid en Uitvoering 2024dagvanbeleidenuitvoering@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/151057
2024-01-23
2024-01-23
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van Beleid en Uitvoering 2024Dag van Beleid en Uitvoering 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Beeld en Geluid HilversumBeeld en Geluid HilversumMedia Parkboulevard 1 1217 WE Hilversum Nederland