Expertsessies

1. De toekomst van de arbeidsmarkt

Martijn Souren (CBS), Jessie Bakens (ROA)

Nog altijd is het tekort aan arbeidskrachten de belangrijkste belemmering voor ondernemers in de bedrijfsvoering. De arbeidsmarkt blijft onverminderd krap maar de uitdagingen van nu zijn niet noodzakelijkerwijs de uitdagingen van de toekomst. Hoe gaat de arbeidsmarkt zich de komende jaren ontwikkelen? Blijft het een structureel probleem of zijn er ook kansen voor ondernemers? Martijn Souren neemt ons mee in de cijfers, Jessie Bakens van het Researchcentrum voor Onderwijs & Arbeidsmarkt (ROA) zorgt voor een blik op de toekomst.

 

2. Conjunctuurpanel met het ondernemersvertrouwen

Raymond Ooms (CBS), Kasper Buiting (VNO-NCW / MKB-Nederland)

Ieder kwartaal worden de uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland besproken in het conjunctuurpanel van VNO-NCW. Het ondernemersvertrouwen en de verwachtingen van ondernemers ten aanzien van verschillende thema's zoals personeel, orders en de schuldenlast komen aan bod. Hoe kijkt de ondernemer naar 2024? Wat zijn op dit moment de belangrijkste belemmeringen voor ondernemers? Raymond Ooms neemt ons mee in de cijfers, Kasper Buiting verzorgt duiding en reflectie vanuit de praktijk. Uiteraard met veel ruimte voor vragen en discussie.

 

3. Platformeconomie & Cybersecurity

Bart Klijs (CBS), Eelco van Vliet (CBS),  Geertjan Holtrop (Ministerie EZK)

In deze sessie wordt u meegenomen in de wereld van digitalisering aan de hand van twee voorbeelden: de platformeconomie en cybersecurity. De platformeconomie is een relatief nieuwe sector die zijn bestaansrecht geheel te danken heeft aan digitalisering. De sector biedt kansen, maar tegelijk zijn er risico’s voor gebruikers. De risico’s van digitalisering blijken ook uit de nieuwste cijfers over cybersecurityincidenten bij bedrijven en maatregelen om deze te voorkomen. Geertjan Holtrop verzorgt een reflectie op de gepresenteerde resultaten.