Werkateliers
Hier vind je een overzicht van alle werkateliers tijdens het Open Atelier CoE Groen. De werkateliers vinden op twee verschillende momenten plaats. De werkateliers zijn zonder voorinschrijving bij te wonen. Lees je hieronder alvast in, zodat je op 7 december weet welke werkateliers je bij wilt wonen.
Help! Hoe krijg ik inzicht in zo’n complexgebiedsproces?
Meer natuurinclusieve landbouw krijgen in jouw gebied Meer natuur en een mooier landschap in jouw gebied. Als de boerenbedrijven anders gaan werken krijgen we het voor elkaar, eenvoudig toch? Al snel blijkt dat het heel complex is. Er is een wereld van ecologie, van economie en het gaat om mensen die samenwerken, er zijn bedrijven en overheden. Waar begin je en wat moet eerst? Ervaar tijdens dit werkatelier hoe het Gebiedsvenster overzicht en inzicht geeft voor een gebiedsproces.
Moderator: Ron Methorst
Door de ogen van het paard.
Neem een kijkje in de belevingswereld van coaching van coaching- en therapie paarden. We nemen je mee in de mentale gesteldheid van deze paarden. Hoe kun je de emoties van paarden herkennen en meten? Hoe zit dat bij jou? Meet bij ons of jouw glas half vol of half leeg is!
Moderator: Kathalijne Visser
Artificial Greenovation: Hoe AI onze wereld verandert en vergroent.
Een inspiratie-en brainstormsessie over AI toepassingen binnen het groene domein. Een tour langs innovatieve methoden en technologieën waarmee partijen als SBB, Natuurmomumenten en overheidspartijen zich informeren over de staat van de natuur. Denk mee in welke richting er kansen liggen en waar de focus van toekomstig onderzoek zou kunnen liggen.
Moderatoren: Michiel Groenemeijer, Stef Gootzen
Krachtenbundeling van MBO en HBO onderzoek.
In dit actieve werkatelier gaan we met u in gesprek over de volgende vragen: Wat is nou onderzoekend leren. Hoe managen we de verwachtingen van het bedrijfsleven hierbij? Hoe laten we het onderzoek in het onderwijs landen? Wat is de kracht van MBO en HBO onderzoek? Kansen en uitdagingen. En hoe kunnen we practoraten en lectoraten verbinden?
Moderator: Esther Wouters
"Om Tafel" in bedrijfsovername.
Tijdens deze werkatelier sessie maakt u kennis met de serious game ‘Om Tafel’ een samenwerking tussen onderzoekers en studenten Hall Larenstein, NHL Stenden, 8D Games en het agrarisch werkveld. Een game voor bedrijfsopvolgers in de agrarische sector. U wordt als deelnemer geconfronteerd wat er allemaal komt kijken bij een overname. Hoe laat je dit proces goed verlopen, eisen en wensen van een ieder en ideeën uitwisselen. Hoe stelt u zich op?
Moderator: Gelein Biewenga
Ontdek het oerwoud van bacteriën, virussen en schimmels dat Holomicrobioom heet!
Dit Nationaal Groeifondsprogramma impliceert een vernieuwend denken over de werking tussen virussen, bacteriën en schimmels en de impact daarvan op landbouw-, bodem-, dier-, plant en menspraktijk als basis voor de ontwikkeling van gezonde leef- en werkomgevingen en productiemethoden, met zicht op gezond, klimaatvriendelijk geproduceerde voeding en een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant.
In het atelier ‘Het oerwoud van bacteriën, virussen en schimmels dat Holomicrobioom heet’ bieden Ab Kragtwijk en Martina Sura vanuit een positief, oplossend perspectief-denken een overzicht van de Nationaal Groeifonds programma’s, zoomen vervolgens op een speelse, interactieve wijze in op het bijzonder vernieuwende programma, ‘Het Holomicrobioom’ en laten je zelf ontdekken hoe dat oerwoud van afzonderlijk veelal giftige bestanddelen tot een gezond leven kan leiden.
Moderatoren: Ab Kragtwijk, Martina Sura
Klimaatverandering: de hoop verliezen is ook ontkenning van de realiteit.
Ondernemers in de agrarische sector wachten te vaak en te veel af en reageren vanuit crisisdenken op de effecten van klimaatverandering. Ons doel is de agrarische ondernemers zo maximaal mogelijk voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering en niet wegkijken voor de risico’s. We dagen onszelf, de ondernemers en u uit om uit de comfortzone te stappen. Waarom door het ook van de naald kruipen, als daar buiten nog veel kansen liggen.
Moderator: Gerry Kouwenhoven
Voedselverspilling: meten is weten.
Voedselverspilling ontstaat op verschillende plekken in de keten, o.a. bij de consument, detailhandel en horeca, maar ook in de productie- en toeleveringsketens, en bij de boer na de oogst. Om verspilling bij bedrijven in de voedselketen te reduceren, is het meten van verspilling in eigen bedrijf of keten een belangrijke voorwaarde. Hiervoor is een tool ontwikkeld die bedrijven en organisaties kan helpen om voedselverspilling op een toegankelijke manier te monitoren. Er is daarbij rekening gehouden met de eisen van een groot aantal potentiele gebruikers, bijv. een eigenaar van een verwerkingsbedrijf van dagverse groenten, en een kok in een horecabedrijf.
In ons werkatelier demonsteren wij de ontwikkelde tool en gaan wij aan de slag welke ervaringen wij hebben opgedaan bij de ontwikkeling en gebruik van de tool. Graag gaan we met u in gesprek welke inzichten u heeft t.a.v. voorkomen van voedselverspilling in de keten, en monitoring van verspilling in het bijzonder.
Moderator: Rob Bakker
Leren van falen vertalen naar succes verhalen.
Heb je ook wel eens het idee gehad dat je het meest briljante idee had, maar dit uiteindelijk totaal niet belandde in de praktijk? Of dat je studenten totaal niet enthousiast waren over een onderwerp? Wij in ieder geval wel en hopen tijdens deze workshop onze gezamelijke faalfactoren te delen en om te toveren tot succesfactoren waarmee we wel in de praktijk en beleid impact maken. Als je de workshop uitloopt heb je nieuwe ideeën om je onderzoek ook te laten landen in de praktijk.
Moderatoren: Ellen Weerman, Judith van de Mortel, Mark Smits
Energiezuinig leren telen met ‘Kassim the game’.
Digitalisering is ook in de tuinbouw een belangrijke ontwikkeling. Klimaatregeling is een complexe vaardigheid. Extra lastig omdat je niet met het gewas in een kas kan experimenteren. Daarom hebben Wageningen UR en InHolland de handen ineen geslagen en Kassim -the game- onwikkelt voor het groene onderwijs ( MBO,HBO en WO). In dit werkatelier maakt u kennis met de serious game Kassim en ervaart u hoe het werkt om nieuwe ideeën te testen en nieuwe strategieën te ontwikkelen.
Moderator: Frank van der Helm
Help! De Digitale transitie in het praktijkonderzoek.
De kracht van 3D communicatie: leren, inspireren en stimuleren. Kom ervaren hoe je kunt leren en ervaren in de virtuele omgeving van een melk-, brood- en bierfabriek.
We ontdekken interactief in AR en VR met elkaar hoe praktijkgericht onderzoek en onderwijs uiterst effectief samengebracht kan worden in een virtuele wereld en de impact van onderzoek kan worden versneld in zowel onderwijs als in de praktijk.
Moderatoren: Robbert Oude Luttikhuis, Koen Lentfert
Depolariseren of conflict-eren?
Hoe kun je polariseren voorkomen ook al heb je zeer uiteenlopende standpunten? Hoe kun je depolariserende technieken inzetten? Hoe kun je het conflict-eren? We kunnen niet zonder samenwerking. Keer op keer blijkt echter dat samenwerken voor de betrokken spelers lastig is. Iedereen bekijkt vraagstukken vanuit een ander perspectief, we spreken verschillende talen en hebben verschillende belangen. In dit werkatelier gaan de moderatoren Sarah van Buren en Iris van Gils vanuit dit perspectief praktisch met de deelnemers aan de slag.
Moderatoren: Sarah van Buren, Iris van Gils
CoE Groen conferentie 2023
Registratiewebsite voor CoE Groen conferentie 2023CoE Groen conferentie 2023info@coegroen.nl
CoE Groen conferentie 2023info@coegroen.nlhttps://www.aanmelder.nl/148446
2023-12-07
2023-12-07
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
CoE Groen conferentie 2023CoE Groen conferentie 20230.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
MauritskazerneMauritskazerneNieuwe Kazernelaan 2, D41 6711 JC Ede Nederland