Sessie 1: 10:00-10:45
Supporters en fondsen werven: hoe begin je en wat heb je allemaal nodig?
Meer donateurs, vrijwilligers, fondsen en leden willen we allemaal. Maar hoe begin je en wat heb je allemaal nodig? Marcelle en Edwin laten hier vanuit een praktische benadering hun licht over schijnen. Aan de orde komen o.a. waarom eigenlijk, wat levert het op, wat heb je nodig aan tools, hoe begin je, hoeveel tijd kost het eigenlijk?
Door Edwin Schalk en Marcelle Stoffel van Xapti CRM Software voor Non-Profits
Hoe om te gaan met agressie tegen hulpverleners
Tja… wie heeft het niet gehoord, of nog erger meegemaakt? Wil je helpen, krijg je er agressie voor terug, maar dat is niet waarom we het doen, toch?! Mee eens? Dan kan deze lezing helpen zaken te voorkomen, af te koelen en dergelijk. Tot dan, Constantijn
Door Constantijn van Gerwen van Vitakraft
Dierenambulance: veilig en verstandig handelen bij een vleermuismelding
Een vleermuismelding. De dierenambulance wordt verzocht in actie te komen. Maar wat is verstandige actie? Wanneer heeft een vleermuis hulp nodig, en welke hulp? In deze workshop zullen onder andere de volgende onderwerpen worden toegelicht:
- Wat je moet weten voor je in actie komt.
- Hoe je een gevonden vleermuis hanteert.
- Wat je nodig hebt om de vleermuis te vervoeren.
- Wat je als ambulance doet en wat je door anderen laat doen.
- Hoe je veilig voor jezelf en voor de vleermuis werkt: de risico’s op ziektes worden in een reëel perspectief geplaatst en hoe je er voor zorgt dat je jezelf zo goed mogelijk beschermt.
Vóór deze onderwerpen worden besproken zal Jos Marcelissen de ecologie van de vleermuizen in Nederland toelichten: wat is een vleermuis, welke soorten komen in Nederland voor en welke soorten worden door het jaar heen het meest gezien door dierenambulances. Er komen veel casussen aan bod uit zijn eigen ervaring. Jos is al vanaf eind jaren tachtig actief in de vleermuisbescherming in Noord Brabant en was enige tijd coördinator van het Meldingsnetwerk Vleermuisoverlast in die provincie.
Door Jos Marcelissen van Beschermingsnetwerk Vleermuizen
Huidaandoeningen bij hond en kat. Hoe te herkennen en wat kun jij er aan doen?
De meest voorkomende huidaandoeningen bij hond en kat. Hoe kan men de verschillende aandoeningen herkennen en op welke manier is de diagnose te stellen en te behandelen?
Door Erik Gostellie, gepensioeneerd dierenarts en bestuurslid bij Dierenambulance
Hoe de invoering van de chipplicht voor katten op zijn pootjes gaat landen
Tijdens deze sessie praten we jullie bij over de invoering van de chip- en registratieplicht voor katten. Wat is er in de afgelopen tijd gebeurd? Waar staan we nu en wat staat ons nog te doen? Ook is er ruimte om al je vragen te stellen over deze landelijke plicht voor katten.
Door Janalize van ’t Zand en Axel Palm van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Toezicht op dierenwelzijn door de NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een handhavingsorgaan en autoriteit op het gebied van toezicht. Een van de toezichtdomeinen is dierenwelzijn. In de presentatie gaan we in op toezicht op dierenwelzijn door fysieke inspecties en het toezicht op kortsnuitige honden. We nemen u mee in het werk van de NVWA inspecteur en laten u zien hoe zij bijdraagt aan het dierenwelzijn in Nederland.
Door Alicia van Delft-Graafland, Noah de Heer en Marlène van der Kaaij van Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA)
Nieuwe I&R Hond: wel of geen succes?
Op 1 november 2021 is het Vernieuwde Besluit I&R Hond van kracht gegaan. “Het nieuwe I&R-hond zorgt voor een betere controle op de hondenhandel. In het nieuwe I&R-hond worden fokkers, importeurs, dierenartsen en chippers geregistreerd. Het is straks direct duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een chip en paspoort kreeg”. Aldus Minister Carola Schouten van LNV in haar Kamerbrief van 27 augustus 2021. Twee jaar later kunnen we concluderen, dat het Vernieuwde Besluit I&R Hond hapert en malafide hondenhandelaren juist meer ruimte hebben gekregen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En hoe kunnen we dit besluit repareren?
Door Nathalie Klinge van SAANetherlands
Wanneer maak je de beslissing om een dier in te laten slapen?
Het is moeilijkste beslissing die wij als dierenhulpverleners moeten nemen, beslissen over leven en dood voor de dieren waar wij voor zorgen. Hoe neem je deze beslissing? Welke factoren weeg je allemaal mee? Wat zijn de uitzonderingen hierop, en wat kan je goed (en fout) doen aan deze beslissing? Dierenarts Piet Hellemans gaat met jullie hier dieper op in, om in de toekomst deze beslissing beter af te kunnen wegen.
Door Piet Hellemans, Dierenarts en ambassadeur Stichting Dierenlot
Katten die geobsedeerd zijn met eten
In deze lezing gaan we het hebben over katten die geobsedeerd zijn met eten. Zo'n kat kan de hele dag bedelen, zeuren, voor de voeten lopen of op andere manieren de eigenaar of verzorger tot wanhoop brengen. Voor de kat zelf is dit ook niet plezierig, want het is een duidelijke aantasting van zijn welzijn. In deze lezing gaan we kort in op het natuurlijke eetgedrag van de kat. Vervolgens kijken we naar de redenen waarom een kat een obsessie voor eten kan ontwikkelen en natuurlijk ook welke oplossingen er zijn.
Liesbeth Puts is een zeer ervaren kattengedragsdeskundige, docent kattengedrag bij Edupet en auteur van drie boeken over kattengedrag. Daarnaast heeft ze tien jaar als vrijwilliger in een opvang voor zwerkatten gewerkt.
Door Liesbeth Puts van Praktijk voor Kattengedrag
Workshop wet- en regelgeving, interne organisatie, verslaggeving en CBF-erkenning
Martin Bauman is zelfstandig ondernemer/adviseur. Voor die tijd was hij bijna 40 jaar werkzaam als openbaar accountant, waarvan 19 jaar als partner. In die tijd heeft hij controle- en adviesopdrachten vervuld bij veel goede-doelen-organisaties in Nederland. Daarnaast was hij actief als docent, auteur, inleider en congresorganisator in deze sector en was hij jarenlang lid van het College van Deskundigen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).
Momenteel adviseert hij vanuit zijn onderneming Baumannen B.V. (startende) ondernemers en organisaties in onder meer de goede-doelen-sector.
Door Martin Bauman van Baumannen B.V.
Ontwikkelingen in het medialandschap
De media staat nooit stil. Bert van Grieken weet daar alles van. Als oprichter en mede-eigenaar van M2Media, een bedrijf dat strategieën en media-concepten leverde om de effectiviteit van media-inzet te verhogen, heeft hij jarenlang op het hoogste niveau meegelopen op o.a. het gebied van TV-reclame, radio reclame en digitale masten. In deze sessie vertelt Bert over de laatste ontwikkelingen in het medialandschap.
Door Bert van Grieken, Adviseur Media Stichting DierenLot
Goed ruwvoer voor paarden: een betere match tussen aanbod en vraag om het paardenwelzijn te verbeteren
Dierenartsen en dierenvoedingsdeskundigen zien in de praktijk een groeiend aantal voedingsgerelateerde problemen bij paarden in particulier bezit vanwege een verkeerd rantsoen. Een gebalanceerd rantsoen is essentieel voor de gezondheid en welzijn van het paard. Met name het belang van kwalitatief ruwvoer voor de gezondheid en het welzijn van het paard neemt toe.
Een juiste match vinden tussen paard en ruwvoer is maatwerk en complex. Vaak ontbreekt het eigenaren, adviseurs en ruwvoeraanbieders aan voldoende kennis. Hiernaast is ook het verkleinen van de footprint in de paardenhouderij van belang. Productie en transport van ruwvoer zorgt jaarlijks voor een niet geringe CO2 uitstoot. Stimuleren van regionale vraag en aanbod van ruwvoer voor paarden kan de CO2 footprint verkleinen.
In dit project wordt de volgende onderzoeksvraag beantwoord: “Hoe kunnen we ruwvoeraanbod en -kwaliteit beter afstemmen op de behoefte van het paard om gezondheid en welzijn van paarden te verbeteren en de CO2 footprint te verlagen voor een duurzame paardenhouderij?”.
Door Josephine Woltman Elpers Equi Guidance in samenwerking met Paardenarts.nl
Sessie 2: 11:00-11:45
Negen dingen waar je op moet letten als je wilt gaan fondsenwerven
Fondsenwerven is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk om je werk voort te kunnen zetten. Met deze tips kan je je fondsenwerving verbeteren en de belangrijkste valkuilen vermijden. En leer je dat je niet bang hoeft te zijn om geld te vragen!
Door Jacco van Duin van Stichting DierenLot
Veilig werken langs de weg
Opleidingen zijn een cruciaal onderdeel in het goed inwerken/trainen van vrijwilligers.
Zorg ervoor dat je je vrijwilligers voldoende aanbod geeft in opleidingen en zorg voor voldoende herhalingsdagen. Zorg ook dat veiligheid in al jullie cursussen een terugkomend item is en probeer je cursussen te ondersteunen met een powerPoint presentatie.
Door Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen e.o.
Hoe geef je de burger meer eigen handelingsperspectief bij hulp aan dieren?
Het blijkt steeds lastiger dag in dag uit voldoende mensen bij dierenambulances te vinden. De burger vindt zeker dat dieren in nood geholpen moeten worden en kan daar zelf vast ook meer aan bijdragen. We weten allemaal hoeveel voldoening dit kan geven: met goede handvatten van jullie kant kunnen 'gewone mensen' dit ook zelf ervaren. Een win-win situatie voor mens en dier?
Door Elly von Jessen, zelfstandig adviseur dierenwelzijnsbeleid
Bewustwording voor kanker bij dieren
De lezing van Hill’s in samenspel met Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn is gericht op de impact van kanker bij huisdieren.
Hoe vaak komt het voor en wat zijn de gevolgen voor de kwaliteit van leven van onze huisdieren? Wat is er mogelijk en wat is er wenselijk?
De maand november is de maand waarin de organisaties aandacht vragen voor kanker bij huisdieren. Doel is om jaarlijks in november aandacht te vragen voor de bedreigende ziekte bij huisdieren.
Door Jelle Puype van Consulting Veterinarian Hills in samenwerking met Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn
Update over de stand van zaken rondom de vogelgriep
NIEUWE ONTWIKKELINGEN VOGELGRIEP
Momenteel bevinden we ons in de ergste vogelgriepuitbraak in de geschiedenis en dierenhulpverleners zijn er helaas druk mee. Hoe groot is het gevaar voor wilde dieren en voor de dierenhulpverleners in het veld? Welke nieuwe regels zijn er? Welke maatregelen kunnen dierenhulporganisaties zelf nemen? Daniëlla van Gennep van DierenLot geeft antwoord op je vragen en bieden je handvatten waar je wat aan hebt.
Door Daniëlla van Gennep, Hoofd Public Affairs bij Stichting DierenLot
Nieuwe verkiezingen; wat betekent dit voor dierenwelzijn?
Dierenwelzijn is nog altijd onderbelicht in de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen.
Tijdens deze sessie zal er gesproken worden over het onderwerp dierenwelzijn tijdens de komende verkiezingen.
Door Sandra Beuving van Dierencoalitie
Relatie met gemeente / provincie: nuttig of noodzakelijk?
Wat zijn de behoeften en mogelijkheden van dierenasiels en gemeenten op het gebied van dierenwelzijn. Hoe breng je deze op één lijn.
Hoe plaats je dierenwelzijn en de verantwoordelijkheid van de gemeente hierin op de politieke agenda? Wat mag ik verwachten van de gemeente en hoe kan ik de gemeente benaderen om dit onder de aandacht te brengen?
Naast informatieverstrekking een interactieve sessie, dus stel je vragen gerust!
Door René Bartels van Stichting Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven
Wanneer maak je de beslissing om een dier in te laten slapen?
Het is moeilijkste beslissing die wij als dierenhulpverleners moeten nemen, beslissen over leven en dood voor de dieren waar wij voor zorgen. Hoe neem je deze beslissing? Welke factoren weeg je allemaal mee? Wat zijn de uitzonderingen hierop, en wat kan je goed (en fout) doen aan deze beslissing? Dierenarts Piet Hellemans gaat met jullie hier dieper op in, om in de toekomst deze beslissing beter af te kunnen wegen.
Door Piet Hellemans, Dierenarts en ambassadeur Stichting Dierenlot
Stress bij katten
Katten hebben de naam snel gestrest te zijn. Maar wat is stress eigenlijk? Wanneer treedt het op? In deze lezing gaat gedragstherapeut Yvon Sweere van Tinley Gedagstherapie voor Dieren in op dit onderwerp. Aan de hand van duidelijke foto’s en video’s legt ze uit hoe je stress bij katten kunt herkennen. Vervolgens legt ze uit wat de relatie is tussen stress en bepaalde gedragsproblemen. Dit alles wordt ondersteund door voorbeelden uit haar gedragspraktijk. Als laatste geeft ze de aanwezigen tips en tricks wat je kunt doen om stress bij katten te voorkomen. Heb je na de lezing nog vragen aan Yvon? Bezoek dan de stand van Tinley Gedragstherapie voor Dieren.
Door Yvon Sweere van Tinley Gedragstherapie voor Dieren
Gebruikersbijeenkomst Dierenambulances
In deze sessie willen we je vragen je ervaringen met de dierenambulance te delen met ons. Mis je iets aan de auto of zou je iets anders willen zien? Dit is het moment om dit aan te geven. De gehele sessie staat de deur open, dus loop gerust even naar binnen.
Door Kimberley van Dijk en Cor Stout, Wagenparkbeheer Stichting DierenLot
Het schrijven van een persbericht
Janouk heeft als redacteur van onder andere de bladen van DierenLot ervaring met het schrijven van korte en lange teksten. Met een goed persbericht kun je meer zichtbaarheid voor jouw organisatie creëren. In deze sessie leer je er meer over.
Door Janouk Vermaas van VIP Media
Sessie 3: 13:15-14:00
Op weg naar een professionele wildopvang / organisatie
De medewerkers zijn je belangrijkste kapitaal. Dat geldt natuurlijk ook voor een dierenhulporganisatie. Hoe krijg je voldoende vrijwilligers en vaste medewerkers en hoe behoud je ze. Hoe organiseer je je personeelsorganisatie op een effectieve wijze. Wildopvang De Bonte Piet vertelt hoe zij daar mee omgaan.
Door Wouter Koks van Wildopvang De Bonte Piet
Zoönosen van vogels en egels
Zoönosen zijn ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen. Personeel dat met wilde dieren werkt moet zich bewust zijn van het infectierisico dat verband houdt met hun werk, om de dieren en hun eigen gezondheid te beschermen. Deze presentatie behandelt de meest voorkomende zoönotische ziekten bij vogels (zoals vogeltuberculose, psittacose, salmonellose, cryptosporidiose en vogelgriep) en egels (zoals salmonellose, Staphylococcus aureus-infectie, schimmel), en geeft informatie over ziekten en preventie.
Door Valentina Caliendo Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde
Het werk van SOS Dolfijn en hoe jij als Dierenhulpverlener kunt bijdragen
SOS Dolfijn is een natuurorganisatie die hulp biedt aan walvisachtigen, groot en klein, in nood en ook aan kleinere walvisachtigen, voornamelijk bruinvissen, opvang en rehabilitatie kan bieden in het specialistische opvangcentrum. Daarnaast doet de stichting aan het geven van educatie over walvissen in de Noordzee en wetenschappelijk onderzoek naar bruinvissen en hoe deze beter te beschermen. SOS Dolfijn biedt opvang aan dieren in nood geraakt in noordwest Europa. Langs die hele kustlijn mag de stichting rekenen op steun van verschillende organisaties actief in de kustgebieden. Zo ook verschillende dierenambulance. Tijdens de presentatie wordt uitleg gegeven over het werk van SOS Dolfijn maar ook hoe jij als hulpverlener, belangrijke eerste hulp kan toepassen aan een gestrand dier in nood.
Door Annemarie van den Berg van SoS Dolfijn
Een snuffeltuin in het asiel: waarom dit een hele goede aanvulling is
Een snuffeltuin voor honden in het asiel. Je hoort het steeds vaker voorbij komen, maar waarom is het hebben van een snuffeltuin een meerwaarde voor de honden? En hoe ga je eigenlijk te werk bij het maken van een snuffeltuin in je asiel of opvang? Jessica Groenendijk van Dierenasiel Gorinchem vertelt je hier meer over.
Door Jessica Groenendijk van Dierenasiel Gorinchem
Het belang van beheer en onderhoud
Het technisch beheren van de opvanglocatie, het gebouw, vraagt de nodige zorg en verantwoordelijkheden. Om het gebouw waterdicht en veilig te houden voor dier en personeel is een onafhankelijke technisch inspectie noodzakelijk. Hiermee wordt een beeld verkregen van de onderhoudsstaat van uw gebouw. Het maakt niet uit of u eigenaar bent of het gebouw huurt u heeft bestuurlijke zorgplicht. Met deze lezing proberen wij u een beeld te geven wat er allemaal speelt en nodig is.
Door Erik Breedveld en Rob Nieuwpoort van Dierenasiel de Bevelanden Goes
Opname- en quarentineverblijven
Wij zoeken de beste oplossing voor uw opvanglocatie, altijd met het oog op dierenwelzijn. Iedereen kent de opnameverblijven van oudsher; harde, stalen fronten, veelal een hok met kieren en naden. Het kan ook anders en dat laten we graag aan je zien. Omdat we weten hoe belangrijk het voorkomen van infecties is, verlijmen we onze verblijven. Zonder (kit)naden is er immers geen ophoping van vuil, en dus veel minder infectiegevaar.
Door Maureen Rutte van Otten Pet Cages
Cites-dieren; wat zijn het en wat mag ik wel of niet als dierenhulporganisatie?
Door Lola Kuenen, adviseur CITES het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Het lijden van kortsnuitige katten
Er is veel om te doen: huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Een van de meest voorkomende schadelijke kenmerken is een korte snuit. Hondenrassen als Franse bulldog en mopshond staan erom bekend. Iedereen weet inmiddels wel dat deze honden vaak benauwd zijn en aan allerlei ziektes lijden. Maar ook katten hebben hiermee te maken. Denk aan de Perzische kat!
In deze lezing komen de problemen voor de kortsnuitige kat aan de orde. Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten met de hond. Verder komt aan bod: de huidige stand van zaken met betrekking tot wet en regelgeving. Denk aan het fokken en het houden van huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken. Er is een houdverbod aangekondigd voor huisdieren met schadelijke kenmerken – wat houdt dat in en wat kunnen we verwachten. Uiteraard is er altijd ruimte voor vragen en discussie over wat wij nu op dit moment kunnen doen om het voor de honden en katten beter te maken.
Door Kelly Kessen van Dier&recht
Tips en handvatten om steun aan te vragen bij Stichting DierenLot
DierenLot kan jouw organisatie op meerdere vlakken ondersteunen. Hoe en wat leer je in deze sessie.
Door Kimberley van Dijk en Iwan Bovt van Stichting DierenLot
Spreekbuis wildopvang en Dierenambulances
Vorig jaar bij de landelijke dag is de spreekbuis wildopvangcentra en dierenambulances gelanceerd. Inmiddels is er al veel gebeurd. In het ronde tafelgesprek willen we u een update geven en meenemen in datgene waar we als spreekbuis mee bezig zijn en al is gebeurd. Tevens horen we graag van u waar u tegenaan loopt, wat knelpunten zijn maar ook waar u zou kunnen/willen bijdragen aan hulp/kennis aan de sector? We zien u graag bij het ronde tafelgesprek.
Door Peter van Tulden van Wageningen University & Research
Storytelling op Instagram
Hoe vertel je een sterk verhaal dat impact maakt op Instagram? Storytelling is een veelgebruikte manier waarom mensen jóú willen volgen. Maar hoe die je dit effectief? Ontdek hoe je je bereik kunt vergroten door middel van storytelling.
Door Marlou Schurink, Content creator bij Stichting DierenLot
Sessie 4: 14:15-15:00
Opvang van de schuwe moederpoes?
De titel van deze presentatie is met een vraagteken, omdat er vaak een discussie ontstaat over het al of niet opvangen van een schuwe drachtige poes.
En er zijn vaak een heleboel vragen:
- Wat is het verschil tussen een tamme, schuwe en verwilderde mp?
- Wat zijn de afwegingen om een schuwe drachtige kat op te vangen?
- Welke risico’s zijn er voor mp en kittens?
- Wat zijn de do’s en don’ts tijdens de opvang?
Op deze vragen hoop ik tijdens de presentatie antwoorden te kunnen geven en mijn eigen ervaringen te delen.
Door Ingrid Staal van Stichting Zwerfkatten Nederland
Laat DierenLot jou helpen fondsen te werven
Tijdens deze sessie bespreken we alle manieren waarop DierenLot jouw organisatie kan helpen om zelf meer geld binnen te halen. Zo kan je fondsenwerving een vliegende start maken of juist verder uitbreiden.
Door Jane van den Berg van Stichting DierenLot
Knelpunten uitvoering dierenambulances
Als samenwerking van meerdere dierenwelzijnsorganisaties zijn we in gesprek met ministerie LNV om knelpunten in de uitvoering van dierenambulances bespreekbaar te maken en te werken aan oplossingen en verbeteringen. In deze sessie informeren we jullie hierover en vragen we jullie input en feedback.
Door Kitty van der Linden en Angelo Rens van Spreekbuis Wildopvang en Dierenambulances
Het gebit en mogelijke problemen, inclusief preventie hiervan bij konijnen en knaagdieren
Heeft u altijd al willen weten hoe het gebit van konijnen, cavia’s en andere knaagdieren er uit ziet, en hoe ze van elkaar verschillen? Wist u dat de tanden en kiezen vaak hun hele leven doorgroeien en dat dit ook tot problemen kan leiden? Zo ja, wist u dan dat er ook mogelijkheden zijn om deze gebitsproblemen te voorkomen? Als u antwoorden wilt horen op deze vragen, dan is deze lezing iets voor u.
Door Nico Schoemaker van Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde
Dierenvoedselbankenoverleg
Zowel dierenhulporganisaties als gemeenten worstelen met het armoedeprobleem door toenemende kosten. Alles wordt duurder, maar vooral de kosten voor voer, verzorging en dierenarts stijgen de pan uit. Hierdoor zien we de laatste tijd steeds meer dieren met gebreken binnenkomen bij de opvangcentra, waarvan afstand gedaan wordt of die worden gedumpt, omdat mensen het gewoonweg niet meer kunnen betalen. En doen steeds meer mensen een beroep op de dierenvoedselbank voor hulp. Hoe kunnen we dat blijven behappen?
Door Daniëlla van Gennep en Iwan Bovt van Stichting DierenLot
Inventarisatie dumpingen van dieren bij kinderboerderijen en ontwikkelingen in het kinderboerderijennetwerk
In 2023 is voor het eerst een inventarisatie gestart van het aantal dieren dat gedumpt en aangeboden wordt op kinderboerderijen. Presentatie van de voorlopige cijfers (t/m september) voorzien van een duiding. Tevens een inkijkje in actuele ontwikkelingen op kinderboerderijen als ontmoetingsplek voor jong en oud in de buurt.
Door Hans de Rijk van Kinderboerderijenactief
Het socialiseren van jonge dieren
Wat is socialisatie bij jonge dieren, hoe werkt het en wat kun je er zelf aan doen?
Door Joke Voorn van Loes voor Dieren
Samenwerking tussen dierenhulporganisaties en de Dierenpolitie
Door Bert Grimmius en Charlie Mae Braam van DierenPolitie
Onderzoek asielkatten
Door Ruth van der Leij, onderzoeker Shelter Medicine via Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde
Heb aandacht voor nalatenschappen. Nu is het moment!
Onder donateurs bevinden zich ook Bijzondere Giftgevers. Mensen die jouw organisatie op een speciale manier een warm hart toedragen, zoals opname in het testament. Dit vraagt een gedegen aanpak en vooral veel aandacht. Deel jullie ervaringen met Sander van Hesteren. Hij geeft jullie graag advies om de inkomsten uit Nalaten daadwerkelijk een verschil te kunnen laten maken voor jouw organisatie.
Door Sander van Hesteren, Afdeling Bijzondere Giften Stichting DierenLot
Samenwerking met bedrijven
Deze ronde tafel sessie is bedoeld om elkaar te inspireren en ervaringen uit te wisselen m.b.t. samenwerken met bedrijven. Hoe identificeer je een potentiële sponsor en hoe pak je het aan om tot een succesvolle samenwerking te komen.
Door Hans Wijnhof, Afdeling Bijzondere Giften Stichting DierenLot
Tips en Trics bij de financiële administratie
De boekhouding van een stichting is wat anders dan een boekhouding van een onderneming. Waar bij een onderneming het leveren van goederen of diensten centraal staat, is dat bij een stichting het realiseren van een bepaald (sociaal) doel. Deze workshop is bedoeld om een houvast te krijgen in het bijhouden van een financiële administratie van een stichting. Wie is verantwoordelijk? Wat is het belang van een goede begroting, balans en staat van baten en lasten?
Door Eva Pannekoek van Stichting DierenLot
Landelijk Congres Dierenhulpverlening 18 november 2023
Registratiewebsite voor Landelijk Congres Dierenhulpverlening 18 november 2023lbdh@dier.nulbdh@dier.nu
lbdh@dier.nulbdh@dier.nuhttps://www.aanmelder.nl/147589
2023-11-18
2023-11-18
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Landelijk Congres Dierenhulpverlening 18 november 2023Landelijk Congres Dierenhulpverlening 18 november 20230.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Congrescentrum 1931Congrescentrum 1931Oude Engelenseweg 1 2611AA Nederland