Workshops
Ronde 1 (11:15 - 12:30 uur)
Straatcultuur in de klas
De leerlingenpopulatie binnen scholen wordt steeds diverser. Naast leerlingen uit andere culturen hebben scholen ook steeds meer te maken met leerlingen die de normen en waarden van de straat hanteren, oftewel de straatcultuur. Deze leerlingen zijn niet altijd gemakkelijk aan te spreken. Het is soms lastig om contact te maken, ze negeren je, je voelt hun minachting en weerstand. In deze workshop leer je de kenmerken van de straatcultuur en wat jij en jouw team kunnen doen om beter in te spelen op deze doelgroep. Zo word je bewust van de onderliggende reden van hun gedrag en de onderwijsbehoeftes die deze leerlingen hebben.
Deze workshop wordt gegeven door: Niek Peereboom
Ronde: 1
Geschikt voor: leraren en leidinggevenden
Sector: po, vo, mbo, hbo
Executieve functies bij kinderen en jongeren
Executieve functies helpen ons om ons gedrag te reguleren. Ze maken het mogelijk om activiteiten te plannen en te organiseren, ons aandacht ergens op gericht te houden en de aandacht van een taak vol te houden. Deze vaardigheden spelen een belangrijke rol in het tot leren komen. In deze workshop gaan we kort in op het herkennen van kinderen en jongeren met tekorten in de executieve functies. Daarna verkennen we wat deze leerlingen nodig hebben binnen het onderwijs. Aan de hand van casuïstiek maken we de vertaalslag naar de praktijk.
Deze workshop wordt gegeven door: Ingrid van Hengel
Ronde: 1
Geschikt voor: leraren, ib'ers, leidinggevenden
Sector: po, vo
Pedagogisch klimaat bij ons op school? Staat als een huis!
Preventie is het fundament van sociale veiligheid binnen je school. Aan de hand van stellingen, theorie, aannames en misvattingen kijken we in deze workshop met elkaar naar de elementen die zorgen voor een stevige basis. Welke aandachtspunten neem jij mee terug naar je school?
Deze workshop wordt gegeven door: Annet van Eck & Paulien Brouwer
Ronde: 1
Geschikt voor: leraren, ib'ers, leidinggevenden
Sector: po
Deep Democracy: het voeren van het niet-gevoerde gesprek
Al jouw collega’s nemen wijsheid mee, in de vorm van ervaring, expertise, vaardigheden, kennis, perspectieven op de werkelijkheid. Naarmate je die gedeelde wijsheid als groep beter benut, ga je beter functioneren. De uitdaging zit in 'vrijmoedig' spreken en conflicten in harmonie durven aan te gaan. Laat je in deze workshop inspireren door de mooie methodiek Deep Democracy, met de bijzondere kijk op besluitvorming en groepsdynamiek.
Deze workshop wordt gegeven door: Nico Taminiau
Ronde: 1
Geschikt voor: leraren, leidinggevenden
Sector: po, vo, mbo, hbo
Werken met verwaarlozing: van destructief gedrag naar verbinding
Herken je het beeld dat veranderprocessen of ontwikkelingen in je school steeds vastlopen? Grote kans dat er (onbedoeld) sprake is van destructief leiderschap. In deze workshop leggen we de link tussen opvoedingsstijlen en leiderschap in organisaties. Wat maakt dat een organisatie 'verwaarloosd' kan raken en hoe kan er sluipenderwijs destructief gedrag ontstaan? Geen hallelujah-verhaal, maar werken met de geleefde werkelijkheid. Na deze workshop kun je het onmogelijk niet meer zien...
Deze workshop wordt gegeven door: Sander Luttje & Ilse Marks
Ronde: 1
Geschikt voor: leidinggevenden
Sector: po, vo, mbo, hbo
Ronde 2 (13:30 - 14:45 uur)
Anders kijken naar ‘probleem’gedrag
In de dagelijkse praktijk in de klas zijn er regelmatig leerlingen die in meer of mindere mate ongewenst gedrag vertonen. Dit kan erg beïnvloedend zijn op het lesgeven in de klas. Vaak lukt het om dit af te doen met een kleine interventie. Maar wat als dit gedrag aanwezig blijft en mogelijk zelfs verergert? In deze workshop gaan we in op: Hoe kun je kijken naar dit gedrag? En wat vraagt dit gedrag van jou als leerkracht?
Deze workshop wordt gegeven door: Marije Kooiker & Marije Buiting
Ronde: 2
Geschikt voor: leraren en ib'ers
Sector: po
Zal ik jou eens even lekker motiveren?!
Motiveren van leerlingen en studenten is niet iets dat je zomaar “even kunt doen”. Integendeel: je kúnt een ander niet motiveren. Het enige dat je kunt doen als leraar is de leeromgeving zo inrichten dat de leerling/student daarin optimaal kan leren. En dan nog krijg je 'ze' soms niet eens in beweging! Motivatie van leerlingen en studenten kun je wel beïnvloeden. Het vraagt om het aangaan van de relatie, bewustwording, creativiteit, een positieve insteek en soms een lange adem. Motiveren is te leren! Wij bieden je inzicht in hoe je het zweet op de juiste rug krijgt, met praktische handvatten die je vanaf morgen kunt inzetten in jouw onderwijs.
Deze workshop wordt gegeven door: Sanne Kokkeler & Regina Reiniers
Ronde: 2
Geschikt voor: leraren, leidinggevenden
Sector: po, vo, mbo, hbo
Jongens in de klas
We kennen ze allemaal, die luidruchtige, impulsieve jongens die moeilijk te motiveren zijn. Jongens in de klas ontwikkelen zich anders dan meiden. Deze interactieve workshop biedt theoretische achtergrond, inzichten en handvatten om het onderwijs af te stemmen op zowel de jongens als de meiden.
Deze workshop wordt gegeven door: Frank Coert
Ronde: 2
Geschikt voor: leraren, leidinggevenden
Sector: po, vo, mbo, hbo
Collective teacher efficacy
Een hele mond vol (tongbrekers), maar wat ís dit nu eigenlijk precies? En belangrijker: hoe kom je eraan? Teams met een hoge mate van collective teacher efficacy hebben een sterke leercultuur, een positieve kijk op hun leerlingen en zichzelf en meer grip op de doelen die zij willen bereiken. Maar dit is moeilijker gedaan dan gezegd. In deze workshop ervaar je de kracht van een gezamenlijke overtuiging en leer je welke stappen je kunt zetten om als team je positieve invloed te vergroten.
Deze workshop wordt gegeven door: Renske Hoogendoorn & Hanneke van der Geest
Ronde: 2
Geschikt voor: leraren, leidinggevenden
Sector: po, vo, mbo, hbo
Meer veerkracht als onderwijsprofessional dankzij ACT
ACT is een nieuwe vorm van gedragstherapie, die verschillende werkzame technieken met elkaar combineert. Het ACT model bestaat uit zes zuilen: mindfulness, acceptatie, defusie, zelf als context waarden en toegewijde actie. Oefenen hiermee zorgt voor meer psychologische flexibiliteit. Je leert beter om te gaan met de grillen van het leven en je zult sneller geneigd zijn om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn. In deze workshop gaan we actief aan de slag met verschillende elementen die bijdragen aan veerkracht.
Deze workshop wordt gegeven door: Marianne Zandman en Petra van Oorschot
Ronde: 2
Geschikt voor: leraren, ib'ers, leidinggevenden
Sector: po, vo, mbo, hbo
Je kunt je voor deze workshops inschrijven via het Aanmeldformulier.
Congres Grip op Gedrag
Registratiewebsite voor Congres Grip op GedragLeren zichtbaar makenj.bosch@1801.nl
Leren zichtbaar makenj.bosch@1801.nlhttps://www.aanmelder.nl/146846
2024-05-15
2024-05-15
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Congres Grip op GedragCongres Grip op Gedrag0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Leerhotel Het KloosterLeerhotel Het KloosterDaam Fockemalaan 10 3818 KG Amersfoort Nederland