for English scroll down

INCLUDED organiseert ism Hogeschool Rotterdam

Keti Koti 150 jaar

Hogeschool Rotterdam en studentenplatform INCLUDED nodigen je uit om te ontdekken wat Keti Koti inhoudt.

In 2023 herdenkt Nederland het 150-jarig jubileum van de afschaffing van de slavernij. In dit belangrijke jaar heeft het College van Bestuur de opdracht gegeven om bewustwording rondom Keti Koti op onze hogeschool te vergroten. Als kennisinstituut vinden wij het onze plicht om deze geschiedenis te kennen, te erkennen en te herdenken.

 

Wat is Keti Koti

Tijdens Keti Koti  (spreek uit: 'kittie kottie') herdenken en vieren wij de afschaffing van de slavernij in Nederland, Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk (de voormalige Nederlandse Antillen).

In Rotterdam is de herdenking op 30 juni. Het bevrijdingsfeest vieren wij op 1 juli. Op die datum werd de emancipatiewet van kracht en werd slavernij afgeschaft. Echter ter compensatie van de plantage eigenaren moesten de tot slaaf gemaakte ‘vrije’ mensen eerst nog 10 jaar tot en met 1873 doorwerken op diezelfde plantages. Daarom is er pas sinds 150 jaar sprake van echte vrijheid.

 

Project Heri Heri: Doe mee

Met Keti Koti eet je Heri heri, een gerecht met geschiedenis, een gerecht van verbinding.  Heri heri (spreek uit 'eer -eerie') werd vroeger gegeten op de plantages. Tegenwoordig is het een lekker gerecht dat als eerbetoon geserveerd wordt tijdens Keti Koti.

Hogeschool Rotterdam doet mee aan project Free Heri Heri for all waarin landelijk gratis Heri Heri maaltijden worden uitgedeeld. Met een groep studenten en medewerkers van HR gaan we gezellig samen het gerecht klaarmaken op woensdag 28 juni en op donderdag 29 juni op meerdere locaties gratis uitdelen. Wil je onderdeel zijn van deze unieke happening? Ben je minimaal 3 uurtjes achterelkaar beschikbaar? Geef je op om te helpen op 28 en/of 29 juni via het aanmeldformulier

 

Programma

De komende periode zijn er verschillende activiteiten waar studenten en medewerkers gratis aan mee kunnen doen, zo leer je op een leuke manier over de minder bekende Nederlandse geschiedenis. Het interessante programma is door de Werkgroep Keti Koti en INCLUDED samengesteld.

  • 23 mei Workshop Hoofddoek-Angisa binden
  • 26 mei Stadswandeling Sporen Koloniaal Verleden
  • 2 juni Theatervoorstelling Tula
  • 28 en 29 juni Free Heri Heri project: Samen koken en uitdelen van Heri Heri maaltijden
  • 30 juni Herdenking Slavernijmonument met kranslegging & nazit

 Vier Keti Koti, vier vrijheid!