Break out sessies ronde 3 (15.00 - 15.45 uur)
23. Decoding AI: de rol van gender in verantwoorde AI
Waarom werken er zo weinig vrouwen in de AI-sector, terwijl er grote vraag is naar personeel? En hoe heeft dat invloed op de AI-toepassingen die er bedacht worden? In deze sessie zal Maaike Harbers, lector AI & Society, de resultaten presenteren van een onderzoek naar de rol van gender in verantwoorde AI. Voor dit onderzoek zijn negentien vrouwen geïnterviewd die werken in de Nederlandse AI-sector. Daarna volgt een panelgesprek met de Provincie Zuid-Holland, opdrachtgever van het onderzoek, en stichting VHTO, die zich inzet voor meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT. Kirsten van der Stelt zal de sessie modereren.
Door: Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Creating010) en Kirsten van der Stelt (onderzoeker op het gebied van Technologie, Inclusiviteit & Gender).
Locatie: Innovatiecentrum VONK (sessie duurt tot 16.00)
# sociale kwaliteit
24. You are your profile
In ons dagelijks leven zijn we steeds meer online actief in een meer en meer ‘connected’ maatschappij. De vraag is echter of we ons echt bewust zijn van de consequenties en overwegingen die we maken als we online interactie hebben en inloggen op verschillende platforms. Hoe kunnen we meer in controle zijn van wat er daadwerkelijk gebeurt met onze data en hoe gaan we beter om met verschillende misstanden online? Aan de hand van fragmenten van de documentaire You are Your profile gaan we met elkaar in discussie over hoe we er voor zorgen dat technologie voor mensen werkt en niet (on)bedoelt tegen mensen.
Door: Rosa Louwerse (Droneport Rotterdam)
Locatie: VONK
# sociale kwaliteit, democratie
25. Van student tot stadsmaker: samen bouwen aan een slim en sociaal (drone) ecosyteem
DronePort Rotterdam wil als innovatie-ecosysteem de stad slimmer maken door het testen en ontwikkelen van onbemande en autonome systemen, waaronder voertuigen. Denk mee over hoe deze ontwikkeling de stad verder kan brengen en welke impact dit heeft op jouw ideale leefomgeving.
Bovendien laten we zien wat de diversiteit aan disciplines is die we nodig hebben om dit te gaan regelen. Denk jij dat je #tech moet zijn om hieraan bij te dragen? Zeker niet! Van technologie en data-analyse tot sociale wetenschappen en milieustudies, we verkennen welke expertise nodig is om samen een veerkrachtiger, inclusiever en slimmer Rotterdam te bouwen. We kunnen nú nadenken over de maatschappelijke meerwaarde die drones onze stad kunnen bieden en welke rol zij spelen in onze fysieke leefomgeving, dus grijp je kans en doe mee!
Door: Lisa van der Heijden (Droneport Rotterdam)
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam
# fysieke stad
26. Tech, media en democratie
Wat is de rol van technologie en data in (online) journalistiek en wat is de impact daarvan op het publieke debat? Sluit aan bij het panelgesprek o.l.v. Iris Withuis waarin lokale en nationale journalistieke media hierover met elkaar in discussie gaan.
Locatie: Wijnhaven 107
# democratie
11c. Repair Café: geef je spullen een tweede leven! (13.00 – 15.45)
Wil jij je spullen een tweede leven geven? Of ben je geïnteresseerd in het repareren, maken of pimpen van spullen? Van het upcyclen van kleding tot het repareren van apparaten, fietsen of computers. Alles kan bij het Repair Café! Ga onder begeleiding van Evin en Brian aan de slag om jouw of andermans spullen een tweede leven te geven!
Open inloop van 13.00 – 15.45.
Door: Evin Wijninga & Brian de Lange (Stadslab Rotterdam, Hogeschool Rotterdam)
Locatie: Wijnhaven 99, Stadslab Rotterdam – Hogeschool Rotterdam
# natuur
27. Immersive Proeverij (2)
Altijd al willen weten hoe immersieve ervaringen kunnen bijdragen aan (maatschappelijke) vraagstukken binnen jouw vakgebied? Of wil je gewoon eens een keer een VR-bril opzetten? Maak tijdens de Immersive Proeverij kennis met diverse immersieve toepassingen, waaronder projecten ontwikkeld door studenten. Leer, ervaar en dompel jezelf onder in de wereld van VR.
Door: Elise de Ron
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam
# sociale kwaliteit, fysieke stad
28. Denk na voor je doorstuurt
KPN gaat voor een #BeterInternet. Nu eerst met speciale aandacht voor online veiligheid. Maar liefst 1 op de 100 jongeren is slachtoffer van het ongewenst doorsturen van intieme foto's en online shaming. Met de campagne ‘Denk na voor je doorstuurt’ vraagt KPN aandacht hiervoor. Dit doen ze samen met zangeres MEAU die met het nummer 'Stukje van mij' een stem geeft aan een kwetsbare, groeiende groep jongeren. Denk je met ons mee hoe we deze boodschap nog beter bij de doelgroep kunnen overbrengen?
Door: Karin Voorendt (KPN)
Locatie: Bibliotheek Rotterdam
# sociale kwaliteit
29. Het digitale leven van jongeren, hoe zit dat?
Altijd al willen weten wat jongeren vertellen over hun digitale leven? In deze interactieve sessie neemt Peter Joziasse je mee in de resultaten van het digitale kinderrechten panel van Digital Child Rights: een participatie-platform (childrightsplay.com) waar honderden jongeren vertellen over hun ervaringen in de digitale wereld. Tijdens de sessie zal er specifiek ingegaan worden op mentaal welzijn en het gevoel van (on)veiligheid dat leeft onder jongeren. Daarnaast gaan we in op hoe jongeren hun digitale kansen kunnen benutten en hun talenten kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is het resultaat van studenten van de Minor App je Happy (van ISO en CMI) van de Hogeschool van Rotterdam.
Door: Peter Joziasse (Stichting Digital Child Rights)
Locatie: Bibiliotheek Rotterdam
# sociale kwaliteit
Smart & Social Fest 2024
Registratiewebsite voor Smart & Social Fest 2024Smart & Social Fest 2024slimmesocialestad@hr.nl
Smart & Social Fest 2024slimmesocialestad@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/143714/subscribe
2024-04-19
2024-04-19
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Smart & Social Fest 2024Smart & Social Fest 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend