Break out sessies ronde 1 (13.00 -13.40 uur)
1. De digitale stad: ontwrichtend of verbindend?
Flitsbezorgers, deelscooters, Airbnb en de smartphone als venster op en gids door de stad. Welke impact hebben deze fenomenen op hoe we de stad ervaren en gebruiken? Wat zijn hun consequenties voor de vormgeving van de stad? We noemen veel digitale diensten smart, maar dragen ze ook bij aan de kwaliteit van leven in de stad? Wat is de impact van de digitale platforms? Digitalisering heeft een ontwrichtende werking op het gebruik van de fysieke, publieke ruimte, maar welke veranderingen vinden plaats?
Recent onderzoek van Hogeschool Rotterdam en Hogeschool van Amsterdam duikt in deze materie. Paul Rutten en Martijn de Waal delen in deze sessie tussentijdse bevindingen en gaan daarbij in op de vraag hoe de samenleving beter grip kan krijgen op de ruimtelijke gevolgen van digitalisering. Ze bieden invalshoeken om leefbare, inclusieve steden te ontwerpen.
Door: Paul Rutten (lector Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Creating010) & Martijn de Waal (lector Hogeschool van Amsterdam)
Locatie: VONK
# fysieke stad, sociale kwaliteit
2. Toekomst aan het woord: Tech x natuur
Hoe denken jongeren over de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd? Hoe zijn zij hier in hun dagelijks leven en tijdens hun studie mee bezig? Wat drijft jongeren om bij te dragen aan een slimme en sociale stad? In deze sessie delen Rosalie, Rosa en Willemijn wat hen aan het hart gaat en hoe zij bezig met thema’s rondom technologie, mens en natuur.
Door: Rosalie Hollestein (Hogeschool Rotterdam), Rosa de Jong (TU Delft) en Willemijn ten Wolde (Hogeschool Rotterdam)
Locatie: VONK
# duurzaam
3. Het onzichtbare vooroordeel: bias in grote taalmodellen
Taalmodellen worden gevoed door data. Als gebruiker van een toepassing van zo’n taalmodel (zoals ChatGPT) hebben we geen zicht op wie het taalmodel met welke data heeft gevoed. Dus hoe weten we hoe betrouwbaar en objectief de output is? Thierry Desot neemt je in deze interactieve sessie mee in de revolutie en het ontstaan van taalmodellen (in 2017, door het artikel ‘Attention is all you need’) én geeft je concrete handvatten om bias in taalmodellen te herkennen en detecteren.
Door: Thierry Desot (lector Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Creating010)
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam
# democratie
4. De (on)zin van (conventionele) innovatie
Is onze normale definitie van innovatie wel zo zinvol? Welke effecten heeft conventionele innovatie op onze economie en misschien nog belangrijker, onze ecologie? Moeten we niet anders naar innovatie gaan kijken om dé grote sociaal-maatschappelijke en ecologische problemen op te lossen? Felix van Hoften neemt je mee op reis, op zoek naar zinvolle en zinloze innovatie.
Door: Felix van Hoften (Hogeschool Rotterdam, RBS)
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam
# duurzaam
5. Immersive Proeverij
Altijd al willen weten hoe immersieve ervaringen kunnen bijdragen aan (maatschappelijke) vraagstukken binnen jouw vakgebied? Of wil je gewoon eens een keer een VR-bril opzetten? Maak tijdens de Immersive Proeverij kennis met diverse immersieve toepassingen, waaronder projecten ontwikkeld door studenten. Leer, ervaar en dompel jezelf onder in de wereld van VR.
Door: Elise de Ron
Locatie: Vissenkom, Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam
# sociale kwaliteit, fysieke stad
6. Let data do the talking: van registratielast naar betekenisvolle inzichten
Hoe kunnen large language models één van de grootste ergernissen onder zorgprofessionals wegnemen: de registratielast. Nagenoeg 40% van de client-behandelaar tijd wordt besteed aan registratie waarbij 90% van deze gegevens door het ongestructureerde en open karakter niet eens bruikbaar zijn.
Natural Language Processing (NLP) is een tak in de AI die niet alleen dergelijke problemen kan aanpakken, maar potentieel ook onze zorg kan veranderen. Door de ontwikkeling van large language models (zoals chatgpt en transformer models) is het nu mogelijk om modellen te ontwikkelen die professionals helpen bij de registratie en een overzicht kunnen bieden van alle up to date wetenschappelijke evidentie. Mark Scheper neemt je aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden mee in de wereld van NLP in de zorg. Welke toepassingen zijn er mogelijk én welke kritische overwegingen dienen we af te wegen om gewetensvol met deze techniek om te kunnen gaan.
Door: Mark Scheper (Hogeschool Rotterdam)
Locatie: Wijnhaven 107
# sociale kwaliteit
7. In andermans schoenen (1)
Wist je dat 20% van de Nederlanders moeilijkheden ondervindt bij het digitaal regelen van hun zaken? De digitalisering gaat enorm snel. Hoewel dit veel voordelen met zich meebrengt, ervaart een aanzienlijke groep mensen moeilijkheden in onze gedigitaliseerde samenleving. We gaan er vaak vanuit dat het alleen ouderen betreft, maar het gaat om mensen van alle leeftijden en achtergronden. Herkenbaar voor jou of iemand in je omgeving? Ben je benieuwd hoe dit is? Stap tijdens deze sessie in andermans schoenen en ervaar hoe verschillende uitdagingen en beperkingen drempels kunnen vormen om mee te doen in de digitale wereld.
Door: Netwerk Digitale Inclusie
Locatie: Bibliotheek Rotterdam
# sociale kwaliteit
8. Digitale inclusie: Pak jij de regie? (1)
- Ruim 2 miljoen Nederlanders beschikt niet over de vaardigheden om mee te kunnen komen in de digitale samenleving; Bijna 4% heeft thuis (nog) geen internettoegang;
- 17% heeft geen toegang tot een digitaal apparaat omdat ze het niet kunnen betalen;
- En 4 miljoen mensen hebben moeite om hun overheidszaken online te regelen.
Hoe bewust ben jij je van deze cijfers bij het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve, digitale oplossingen? Digitale innovatie vraagt om bewustwording van de toenemende sociale kloof die ontstaat als we deze cijfers links laten liggen. In deze sessie geeft een trainingsacteur je een inkijkje in het leven van Geesje, die moeite heeft met de verdergaande digitalisering. Hoe herken je dit bij jouw (toekomstige) klant, cliënt, patiënt, huurder of gebruiker? Welke ondersteuning en oplossingen kun jij bieden om de digitale kloof te dichten? Als deelnemer word je geïnspireerd en uitgenodigd om actief mee te denken over het aandragen van oplossingen en ander gedrag. Actie en reactie!
Door: Hetsen & Visschers (training- en acteursbureau)
Locatie: Bibliotheek Rotterdam
# sociale kwaliteit
9. Dronerace: hoe goed zijn jouw drone-skills? (11.30 – 15.45)
Strijd met je medestudenten om de titel ‘Dronepiloot van het jaar’! Wie de drone het meest behendig door het parcours weet te loodsen, gaat er vandoor met de hoofdprijs van €50.
Programma:
11.30 - 11.45 Deelnemers (en publiek) verzamelen
11.45 - 13.45 Kwalificatierondes (max. 25 deelnemers, snelste 10 door naar race)
13.45 - 13.55 Pauze
13.55 - 15.15 Dronerace (max. 10 deelnemers)
15.15 - 15.45 Prijsuitreiking en afsluiting.
Locatie: Wijnhaven 107
# fysieke stad
10. Crazy 88 - Make Edition (13.00 – 14.30)
Zin een middag vol fun? Meld je (met je team) aan voor de Crazy 88 – Make Edition. Een spannende race tegen de klok én tegen elkaar. Hoeveel van de 88 opdrachten ronden jullie succesvol af in 88 minuten?
In deze Make Edition ga je met je team in het Stadslab aan de slag om van alles te maken en uit te proberen. Maakplezier gegarandeerd! Zowel beginnende als gevorderde makers zijn welkom.
Het aanmelden van je team (max. 4p) kan via dit formulier.
Door: Manon Mostert – van der Sar en Thijs de Ruiter (Stadslab Rotterdam)
Locatie: Wijnhaven 99, Stadslab Rotterdam – Hogeschool Rotterdam
# sociale kwaliteit
11a. Repair Café: geef je spullen een tweede leven! (13.00 – 15.45)
Heb jij spullen die gerepareerd, gemaakt of gepimpt moeten worden? Bij het Repair Café kan je terecht voor het upcyclen van kleding, repareren van apparaten, fietsen, computers en nog veel meer! Ga onder begeleiding van Evin en Brian aan de slag om jouw of andermans spullen een tweede leven te geven!
Breng je kapotte spullen mee naar het Repair Café!
Open inloop van 13.00 – 15.45.
Door: Evin Wijninga & Brian de Lange (Stadslab Rotterdam)
Locatie: Wijnhaven 99, Stadslab Rotterdam – Hogeschool Rotterdam
# natuur
Smart & Social Fest 2024
Registratiewebsite voor Smart & Social Fest 2024Smart & Social Fest 2024slimmesocialestad@hr.nl
Smart & Social Fest 2024slimmesocialestad@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/143714/subscribe
2024-04-19
2024-04-19
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Smart & Social Fest 2024Smart & Social Fest 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend