Informatie workshops
Workshop 1 | Van studentbetrokkenheid naar studentsucces, met meer helderheid samen werken aan deze weerbarstige thema’s – Hogeschool Utrecht
Hoe kan je als opleiding bijdragen aan meer studentbetrokkenheid en meer studentsucces? Iedereen wil graag dat zo veel mogelijk studenten succesvol voorbereid worden op hun toekomst. Maar de weg waarlangs is nog best lastig te overzien. Onderzoek bij de Hogeschool Utrecht heeft een helder beeld opgeleverd van alle betrokken thema’s. Onder de naam HUGS (HU Gemeenschapsvorming en Studentbetrokkenheid) zijn we gekomen tot een integraal model met vier hoofdthema’s: inrichting van het onderwijs, docentbetrokkenheid, studentbetrokkenheid, gemeenschapsvorming en uiteindelijk studentsucces. Bij elk van deze thema’s zijn kennis en inzichten te delen om de samenhang hiertussen te versterken en zo met elkaar te werken in de richting van meer studentbetrokkenheid en meer studentsucces.
In deze workshop nemen we je mee langs de belangrijkste aandachtspunten bij elk van deze thema’s Aan de hand hiervan kan het gesprek binnen je opleiding gevoerd worden over het versterken van studentsucces. We werken inmiddels enige tijd met dit model en hebben ervaren dat studenten, docenten, management en onderwijsontwikkelaars baat hebben bij deze manier van kijken. Juist de volgordelijkheid en de samenhang maakt dat er meer grip komt op deze weerbarstige thema’s.
Na de interactieve presentatie zullen we een eerste check doen met elkaar waar jij in jouw praktijk de grootste winst denkt te kunnen vinden. Na deze workshop heb je een concreet handvat in handen om het gesprek met collega’s en studenten aan te gaan om de studentbetrokkenheid en het studentsucces te versterken.
Deze workshop wordt verzorgd door docent Roel Schulte en masterstudent Johannes Zikhoven.
Workshop 2 | Alle studenten een stem. In het diversiteitspanel werken medewerkers en studenten samen aan het bevorderen van diversiteit en inclusie binnen –Hogeschool Leiden.
Het Diversiteitspanel is een samenwerkingsverband tussen studenten en medewerkers met als uitgangspunt het bevorderen van diversiteit en inclusie binnen Hogeschool Leiden. Het panel bestaat inmiddels ruim 2,5 jaar en werkt nog hard aan inbedding binnen de hogeschoolgemeenschap vanuit drie hoofddoelen: (1) het signaleren van knelpunten en positieve ervaringen met betrekking tot diversiteit en inclusie, (2) het verbinden van studenten en medewerkers (onderling en met elkaar) en (3) het verspreiden en verzamelen van kennis.
Tijdens de workshop neemt het diversiteitspanel de deelnemers mee in hun werk en hun ervaringen tot nu toe. Juist het perspectief vanuit de studentleden wordt gedeeld om zo gezamenlijk te kunnen reflecteren op mogelijkheden tot het bevorderen van studentenbetrokkenheid. Deelnemers worden aangemoedigd om hun eigen ervaringen te delen.
De workshop wordt verzorgd door studenten Rayael van Meijgaarden en Lucelia Alves da Cruz.
Workshop 3 | Door de ogen van studenten. Hoe studentadviseurs participeren in WERKplaats Inclusieve Pedagogiek en Didactiek – Hogeschool Rotterdam
In de Werkplaats Inclusieve Pedagogiek en Didactiek van de Hogeschool Rotterdam leren en ontwikkelen docenten, lectoren, medewerkers en leidinggevenden uit alle delen van de hogeschool samen op het gebied van inclusief onderwijs. Dit studiejaar zijn ook studenten actief uitgenodigd om binnen dit open netwerk gelijkwaardig te participeren. Zij vervullen een rol als adviseur bij lopende experimenten in de werkplaats.
In deze workshop delen de student-adviseurs hun ervaringen in de werkplaats: wat levert samen doen in de werkplaats hen en andere betrokkenen op en welke leermomenten en kansen identificeren zij om studentparticipatie te versterken? Op een creatieve, interactieve manier ervaar je tijdens deze workshop hoe partnerschap vorm kan krijgen, wat daarin volgens studenten werkt en wat thema's zijn die aandacht vragen.
De workshop wordt verzorgd door student Eden Tilahun en docenten Marjolijn Schouten en Marja Poulussen.
Workshop 4 | De student als één van de partners in de Haagse aanpak Gelijke stagekansen – Hogeschool Inholland
De Haagse aanpak Gelijke stagekansen is een initiatief van het lectoraat Diversiteitsvraagstukken en Inholland Den Haag, waarbinnen docenten, studenten, werkgevers, maatschappelijke organisaties en beleidsmakers binnen verschillende pilots samen werken om stagediscriminatie in Den Haag tegen te gaan.
Tijdens deze workshop gaan we in op vragen als: Hoe kun je een dergelijk netwerk opbouwen, wat brengt de methode van co-design en ontwerpend onderzoek, welke concrete interventies zijn er al opgepakt en wat leveren die op? En specifiek, op welke verschillende manieren kun je studenten als partner binnen een dergelijke aanpak betrekken, zonder ze eigenaar te maken van het probleem?
De workshop wordt verzorgd door onderzoeker lectoraat Diversiteitvraagstukken Tjitske Lovert en lector Diversiteitvraagstukken Machteld de Jong.
Workshop 5 | Studentparticipatie bij de Buurtcampus – Hogeschool van Amsterdam
De Buurtcampus is een fysieke plek in een wijk, waar studenten, onderzoekers en studenten samen met bewoners werken aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken.
Studenten leren er hoe ze kennis uit hun eigen opleiding kunnen toepassen in een wijk. Ze merken al snel dat daar van alles tegelijk speelt waar ze zich toe moeten verhouden. De studenten krijgen veel ruimte om zelfstandig aan de slag te gaan en hun eigen pad uit te stippelen. De Buurtcampus is daarbinnen een veilige plek van waaruit we de studenten coachen.
In deze workshop geeft de projectleider van de Buurtcampus inzicht hoe studenten een belangrijke rol spelen in het verbinding maken met maatschappelijk relevante thema’s in de wijk. Tevens wordt duidelijk hoe hun stage bij de Buurtcampus hen heeft geholpen bij het verder ontwikkelen van hun talenten en het ontdekken van hun professionele identiteit. We gaan in gesprek over hoe het voor studenten is om zich te verhouden tot de vrijheid die ze krijgen. En hoe zorg je voor een goede aansluiting tussen de plannen van de student en de behoeften van bewoners en organisaties uit de wijk?
Deze workshop wordt verzorgd door Barbara Bijlstra, projectleider bij de Buurtcampus.
Workshop 6 | Studentparticipatie in Partner-Up! – De Haagse Hogeschool
Het project Partner Up! werkt aan nieuwe, informele en duurzame partnerschappen om onderwijs te verbeteren. Partnerschappen waarin studenten op een gelijkwaardige manier samenwerken met docenten, management en onderzoekers. Een ultieme vorm van studentparticipatie dus. Op dit moment wordt Partner Up! uitgevoerd rond cruciale vragen binnen vier opleidingen. Bij Huidtherapie is de vraag: hoe kunnen we het curriculum zo veranderen dat er naast aandacht voor de witte huid ook aandacht is voor andere huidtypen? Bij Verpleegkunde zijn docenten en studenten een brave space aan het opzetten voor studenten rondom stagediscriminatie. Bij Pedagogiek gaat het over de vertaling van de visie naar de lespraktijk. En bij IPO hebben docenten en studenten een betere wiskundetoetsing ontwikkeld en houden zich bezig met het verbeteren van projectonderwijs.
Tijdens de workshop maak je kennis met de werkwijze van Partner Up! en de impact van deze samenwerkingen op het onderwijs en het democratische karakter van de onderwijsinstelling.
De workshop wordt verzorgd door studenten Shash Ishwardat, Amaal Ali (alumna) en Loraine Gertruida.
Studieochtend Randstadhogescholen
Registratiewebsite voor Studieochtend RandstadhogescholenStudieochtend Randstadhogescholenb.van.der.heiden@hr.nl
Studieochtend Randstadhogescholenb.van.der.heiden@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/143040
2023-04-20
2023-04-20
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Studieochtend RandstadhogescholenStudieochtend Randstadhogescholen0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Hogeschool Rotterdam | Museumpark | 11e etageHogeschool Rotterdam | Museumpark | 11e etageBurgemeester S'jacobplein 1 3015CA Rotterdam Nederland