Maand van Inclusie
De kracht van inclusie
Inclusie is een belangrijk thema voor onze hogeschool. Met 40.000 leerlingen, ruim 4000 medewerkers en 170 nationaliteiten is Hogeschool Rotterdam enorm divers. Divers in allerlei vormen en dat verdient aandacht.
Maart is een maand waarin er landelijk veel gebeurt. De week van de hoogbegaafdheid, internationale dag tegen racisme en discriminatie, nationale vrouwendag, Holi Phagwa, transgender visibility day en de start van de Ramadan. Daarnaast lopen er op onze hogeschool heel veel inclusie initiatieven binnen de diverse instituten en kenniscentra. Om recht te doen aan de rijkheid van de inclusie in de praktijk op Hogeschool Rotterdam, organiseren we voor de eerste keer in maart de Maand van Inclusie.
Alle studenten, medewerkers, en docenten zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. Bekijk het programma, kies de onderwerpen waar jij meer over wil weten en schrijf je in.
Programma
10 maart: Studeren als je hoogbegaafd bent
Door: Amber Damen
Tijd: 14.00 – 15.30 uur (18.00 uur?)
Locatie: Museumpark 7e etage Hoogbouw (MP.H07.039)
In de Week van de Hoogbegaafdheid staat het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid in heel Nederland centraal, ook op Hogeschool Rotterdam. Vrijdag 10 maart van 14.00-15.30 uur, nodigen we collega’s en studenten uit om aan te sluiten bij de informatieve en interactieve talk: ‘Studeren als je hoogbegaafd bent’
Wat is hoogbegaafdheid? Hoe te herkennen? Zijn er specifieke voor- of nadelen dan wel speciale opleidingsbehoeften? Studenten, medewerkers en docenten gaan met elkaar in gesprek onder leiding van Amber Damen, lerarenopleider van nieuwe mbo-docenten bij de afdeling Post HBO, en specialist begaafdheid binnen Hogeschool Rotterdam.
Contact: damam@hr.nl.
13 maart: INCLUDED Film Maand Set 1: Maxi-Pad - Julia de Roo
Tijd: 19.00 - 20.45 uur
Locatie: Auditorium Willem de Kooning
'Maxi-Pad' is een korte documentaire van Julia de Roo over Max. Een jong non-binair persoon die geboren is in een vrouwelijk lichaam, maar moeite heeft om zich te verbinden met diens vrouwelijkheid. In deze film zoekt Max naar manieren om diens vrouwelijkheid te uiten door te experimenteren met drag. We volgen hen in het zowel euforische als emotionele uitdagende transformatieproces van Max naar drag-persoonlijkheid Maxi-Pad, en van Maxi-Pad terug naar de alledaagse Max.
14 maart: Blijf dicht bij jezelf en vergroot je studie- of werkgeluk
Door: Ria Chin-Kon-Sung en Marianne den Daas
Tijd: 15.00 – 16.40 uur (17.00 uur?)
Locatie: Museumpark 1e etage Laagbouw(MP.L01.454)
Iedereen die zich gezien en gehoord voelt en echt zichzelf kan zijn, presteert beter. Dit geldt in de klas, op het werk, en zelfs in je vrije tijd. In deze workshop gaan we aan de slag met thema’s als authenticiteit, je verbonden voelen en uitsluiting waarbij het gaat om begrip voor de ander in relatie tot jezelf. We zullen onder andere werkvormen van Dr. Aminita Cairo (D&I Lector HVKA) in de praktijk toe gaan passen met als doel je te inspireren en op weg te helpen. De workshop wordt gegeven door Ria Chin-Kon-Sung en Marian den Daas beiden verbonden aan de Expertise Groep Inclusie (EGI) van onze hogeschool.
Contact:
16 maart: Vooroordelen, heb ik die?
Door: Jessica Shinnick en Erfan Pourmohammadi
Tijd: 16.00 – 17.30 uur
Locatie: Museumpark 11e etage Hoogbouw (MP.H11.043)
Stel je jezelf weleens deze vraag: Vooroordelen, heb ik die? Het antwoord is een volmondig ja. Iedereen heeft vooroordelen. Van kleins af aan word je dagelijks blootgesteld aan allerlei associaties over groepen mensen. Al deze boodschappen, online, op de TV, in lesmateriaal en in de krant zorgen ervoor dat we aannames hebben over mensen en hun eigenschappen gerelateerd aan leeftijd, geslacht, religie, etniciteit of een beperking. Dit zijn vaak onbewuste vooroordelen, in het Engels Bias genoemd. Benieuwd in welke mate jij beïnvloed zou kunnen worden door vooroordelen? Kom naar de interactieve workshop en ervaar het onder leiding van Jessica Shinnick, adviseur + trainer, Onderwijs en Ondersteuning en Erfan Pourmohammadi docent Social Work en diversiteit& inclusie-trainer.
Contact: j.h.shinnick@hr.nl of e.pourmohammadi@hr.nl
20 maart: Diversiteit en Inclusie: naast maatschappelijke plicht ook een commercieel verdienmodel
Door: Sezgin Yilgin en Zihni Özdil
Tijd: nnbtm
Locatie: nnbtm
Diversiteit en Inclusie: waar hebben we het eigenlijk over? Gaat het om emoties langs etnische lijnen of juist om rationele marketingstrategieën gebaseerd op analyses en feiten? D&I is niet alleen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), maar juist Commercieel Verantwoord Ondernemen (CVO). Met de inzet van D&I heb je een verdienmodel, een businesscase voor alle organisaties, vooral in een wereldstad met 170 culturen. Sezgin Yilgin en Zihni Özdil nemen je tijdens de workshop mee in een denkwijze om D&I, met gezond boerenverstand, tot een kernonderdeel van je werk te maken.
Contact:
20 maart: Inclusie in de klas- kun en mag je volledig jezelf zijn?
door: Erfan Pourmohammadi
Tijd:15.50 – 17.50 uur
Locatie: Museumpark 5e etage Hoogbouw (MP.H05.036)
Heb jij het gevoel dat je binnen Hogeschool Rotterdam gezien en gehoord bent? Kan jij volledig jezelf zijn in onze Hogeschool en ons onderwijs? Of is er sprake van een cancelcultuur en denk je regelmatig: “Laat maar!, ze begrijpen het niet”
We horen en lezen vaker dat het gevoel van veiligheid enorm samenhangt met een inclusieve leer- en werkomgeving. Als je je veilig voelt, durf je ook jezelf te laten zien. Maar wat is inclusie in de klas? Hoe werkt het? Wie heeft hier verantwoordelijkheid voor? Wat kan jij doen? Wat kan Hogeschool Rotterdam doen? Hoe kan het anders?
In een informele bijeenkomst willen we met elkaar in gesprek gaan over deze onderwerpen. We gaan samen proberen antwoorden te vinden of misschien nog meer vragen formuleren waar de hogeschool mee aan de slag zal moeten gaan. Onze gespreksleider is Erfan Pourmohammadi . Naast zijn docentschap social work is hij een bevlogen diversiteit& inclusie-trainer betrokken bij een flink aantal inclusie initiatieven van Hogeschool Rotterdam. Contact: e.pourmohammadi@hr.nl
23 maart: INCLUDED Film Maand Set 2: Ga terug en haal het - Clarice Gargard
Tijd: 17.00 - 19.00 uur
Locatie: Musumpark Filmzaal
Black Lives Matter zette in 2020 de hele wereld op z'n kop. Maar zijn de protesten daadwerkelijk een kantelpunt voor positieve verandering geweest? Clarice Gargard reist door tijd en ruimte en spreekt in Nederland, Suriname en Curaçao met alledaagse verzetsstrijders over het heden, verleden én de toekomst van Zwart verzet. Hoe creëer je zelf de kantelpunten die voor verandering zorgen? Met o.a. André Reeder (oud LOSON-lid), Jeanne Henriquez (Tula museum Curaçao), Lulu Helder (antizwartepietprotest), Malique Mohamud (schrijver, onderzoeker, kunstenaar).
23 maart: Onderwijsparade op Museumpark van 14.00 tot 21.00 uur.
Met onder andere 6 inclusie projecten. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op: https://www.aanmelder.nl/onderwijsparade2023/part_program
15 maart INCLUDED Film Maand Set 3 - Aftercare - Mauk van Emmerik
Tijd: 17.00 - 19.30 uur
Locatie: Museumpark Filmzaal
Hoe ziet queer acceptatie eruit? Is het voldoende om een kind als queer te accepteren? Waar begint onderwijs en wat kun je het beste zelf ontdekken? En welke kennis is nodig om erachter te komen wat het betekent om queer te zijn? 'Aftercare' is een zelf geregisseerd en gefilmd familieportret dat wil laten zien hoe kinderen vaak niet worden ondersteund door hun ouders bij het uitzoeken wat het betekent om queer te zijn, ondanks dat ze geaccepteerd zijn. In deze korte documentatie staan twee interviews van Maud van Emmerik met zijn ouders centraal, waardoor ze zijn queer-perspectief in deze heteronormatieve wereld leren begrijpen.
Afsluiting van de Maand van Inclusie
30 maart: De Kracht van Inclusie - Panelgesprek over inclusie - waar staat Hogeschool Rotterdam nu
Door: Platform INCLUDED en Team D&I
Tijd: Van 16.00 – 19.30 inclusief maaltijd
De Maand van Inclusie sluiten we af met een openhartig panelgesprek. Studenten en medewerkers van Hogeschool Rotterdam zijn van harte uitgenodigd om bij te dragen. Ontdek wat de huidige stand rond diversiteit en inclusie is. Welke vragen heb je? Ga in gesprek met het panel bestaande uit directie, management, docenten en studenten. Inclusie gaat om verbinden. We sluiten de bijeenkomst dan ook af door samen te eten.
INCLUDED - Maand van Inclusie
Registratiewebsite voor INCLUDED - Maand van InclusieINCLUDED - Maand van Inclusieincluded@hr.nl
INCLUDED - Maand van Inclusieincluded@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/142586
2023-03-08
2023-03-30
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
INCLUDED - Maand van InclusieINCLUDED - Maand van Inclusie0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend