Ronde 2: expertsessies
1. Europese Green Deal vanuit IenW-perspectief
Sprekers: Maurits Boomars (IenW) en Kelsey Jansen (IenW)
In de presentatie wordt een beeld geschetst van de doelen, omvang en voorstellen van de Europese Green Deal, het tijdpad ervan, en wat dit betekent voor het werkveld van IenW, zowel qua organisatie als qua beleidsmatige doelstellingen.
2. Behoefte aan statische informatie voor het bedrijfsleven
Spreker: Emile Rodenhuis (VNO-NCW en MKB Nederland)
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van VNO-NCW en MKB Nederland. Wat is de impact van klimaatsverandering en duurzaamheid op bedrijven en de economie. Welke aanpassingen zijn nodig bij bedrijven, wat zijn de te verwachte kosten en hoe wordt het gefinancierd? VNO-NCW en MKB Nederland zal hun beeld schetsen van deze problematiek, de reeds bereikte inzichten en de behoefte aan statistische informatie.
3. Natuurlijk Kapitaal; Ecosysteemrekeningen en de Europese Green Deal
Spreker: Patrick Bogaart
De implementatie van de Europese Green deal heeft een sterke focus op biodiversiteit en nature-based solutions. Maar hoe meet je dat? Hoe breng je synergiën en afruilen in kaart? Wat zijn de interacties met de economie? De Natuurlijk Kapitaalrekeningen (SEEA Ecosystem Accounts) is een gestandaardiseerd statistisch raamwerk om ecosystemen, hun kwaliteit, en de ecosysteemdiensten die zij aan de maatschappij leveren, te kwantificeren, in kaart te brengen, en (deels) economisch te waarderen. In deze sessie zal dit raamwerk kort worden gepresenteerd, en zal samen met de zaal worden onderzocht in hoeverre de verschillende onderdelen toepasbaar zijn, of gemaakt kunnen worden, vanuit de informatiebehoefte die uit de Europese Green deal voortkomt.
4. Woonbase, bron voor Green deal-indicatoren voor woningen en huishoudens
Spreker: Manon van Middelkoop
De Woonbase is het nieuwe CBS-bronbestand waarin informatie over alle personen, huishoudens én woningen in Nederland samenkomt. Welke informatie is er in de Woonbase beschikbaar, en hoe kunnen we dit inzetten voor de ondersteuning van de Europese Green Deal? In deze deelsessie krijgen deelnemers meer informatie over wat de Woonbase is. Vervolgens denken we samen na over welke output we met de Woonbase voor Green Deal-doelen zouden kunnen maken en welke aanvullingen op de Woonbase hiervoor wellicht nodig zijn.
5. Toepassen van Microdata Linking (MDL) voor het samenstellen van EGD-indicatoren op basis van energiestatistieken en statistieken uit andere domeinen.
Spreker: Bart Klein
Het doel van dit project is het creëren van twee pilots waarin nieuwe indicatoren worden geproduceerd die aansluiten op de doelen van de Green Deal m.b.v. Microdata Linking (MDL) om energiestatistieken te koppelen met bestaande statistieken uit andere domeinen. Het idee is om op microniveau een activiteit / activiteiten van bedrijven of huishoudens te linken aan een of meerdere impactvariabele(n). Een belangrijke gestelde randvoorwaarde is dat er a priori een duidelijke relatie is vastgesteld tussen de gelinkte activiteit en de impactvariabele. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in duurzame technologieën van een bedrijf en de CO2-uistoot van hetzelfde bedrijf. Een andere randvoorwaarde die wij stellen in dit project is dat de te maken indicatoren nog niet bestaan maar dat hier vanuit de EGD doelstellingen wel een duidelijke behoefte naar is namens CBS’ stakeholders. Deze missende maar gewilde data wordt ook wel een witte vlek genoemd. De eerste stap in dit project is om deze witte vlekken in kaart te brengen. Tijdens de deelsessie willen wij de stakeholders actief betrekken en zijn wij opzoek naar ideeën voor interessante pilots.
6. Monitor Verduurzaming Industrie
Sprekers: Edwin Horlings en Olaf Koops
De Monitor Verduurzaming Industrie (MVI) is een product in ontwikkeling. Het doel is om statistische informatie te verzamelen waarmee het proces van verduurzaming in de industrie kan worden gemeten. De industrie is breed gedefinieerd als de klimaatsector industrie, bestaande uit delfstoffenwinning, nijverheid, waterbedrijven en afvalbeheer, en bouwnijverheid. De nadruk ligt op wat bedrijven doen om energie te besparen, minder emissies uit te stoten en meer circulair te produceren. Naast de directe effecten binnen een bedrijf of bedrijfstak gaat het ook om doorwerkingseffecten elders in de economie. Microdata staan centraal bij de MVI. Ze zijn essentieel om inzicht te krijgen in het gedrag en de economische en milieuprestaties van individuele bedrijven.
7. Kosten van energie en klimaat
Sprekers: Niels Schoenaker en Sylvia Bleker
De kosten en baten van de energie- en klimaattransitie staan sterk in de belangstelling. In 2021 zijn CBS en PBL gestart met een meerjarig onderzoek hiernaar. Hoe ziet het jaarlijkse kosten- en batenplaatje van de Nederlandse energiehuishouding eruit? En wat kunnen we zeggen over de kosten voor de energietransitie? De cijfers van het CBS geven inzicht in de nationale kosten en uitgaven. Op termijn zal PBL zich richten op de beleidsanalyses en prognoses. We kijken naar financiële stromen als uitgaven aan energieproducten, investeringen in energie, onderhoudskosten, subsidies, belastingen en de invoer en uitvoer van energieproducten. De kosten voor de één zijn veelal baten voor de ander. Daarom is ook de verdeling van de verschillende soorten kosten en baten over verschillende sectoren of actoren belangrijk, hiermee worden de eindgebruikerskosten in beeld gebracht. Vooralsnog ligt de focus op energie en de energietransitie, op termijn zal het project uitgebreid kunnen worden waarmee ook kosten gerelateerd aan het klimaat meegenomen kunnen worden.
8. Samenwerkingsverband VIVET in een notendop
Spreker: Krista Keller
VIVET is een samenwerkingsverband tussen het Kadaster, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rijkswaterstaat en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), en wordt ondersteund door de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Onlangs zijn ook Netbeheer Nederland en RIVM aangeschoven. VIVET werkt aan het verbeteren van de datavoorziening voor de energietransitie. Naast het, op geleide van vraag, ontwikkelen van dataproducten om datalacunes op te vullen, richt VIVET zich steeds meer op het oplossen of agenderen van knelpunten in het datadelen, gericht op het structureel verbeteren van het datafundament bij de bron. Deze postersessie is met name bedoeld voor degenen die kennis willen maken met VIVET: waar staat VIVET voor en wat doet VIVET?
Green Deal workshop
Registratiewebsite voor Green Deal workshopProjectteam Microdatagebruikersmiddaggreendeal@cbs.nl
Projectteam Microdatagebruikersmiddaggreendeal@cbs.nlhttps://www.aanmelder.nl/141331/subscribe
2023-03-14
2023-03-14
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Green Deal workshopGreen Deal workshop0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
CBSCBSHenri Faasdreef 312 2492JP Den Haag Nederland