Abstracts
Jackie Middeldorp, Verpleegkundig specialist GGZ, (regie)behandelaar bij FACT-team Jellinek, Utrecht
Somatische screening door verpleegkundigen met behulp van de Utrechtse Somatische Screening (USS)
De Utrechtse Somatische Screening (USS) is een instrument dat zich zowel richt op mensen met een verslaving als op patiënten die psychofarmaca gebruiken. De USS geeft een uitgebreide volledige somatische screening en bevat daarnaast een uitgebreide richtlijn voor de implementatie van de vragenlijst binnen de organisatie. De vragenlijst stimuleert motiverende gespreksvoering met de patiënt en heeft een unieke set aan vragen rondom verslavingsproblematiek. Ook stimuleert het werken met de USS de ketensamenwerking, via standaardbrieven die worden gedeeld met de huisarts. De USS is daarmee een goed voorbeeld van een instrument die ook geschikt is voor mensen met een verslaving en een instrument die de ketensamenwerking stimuleert.
De USS is bedoeld voor breed gebruik, maar heeft de voornaamste focus op mensen met ernstige psychische aandoeningen en mensen met verslavingsproblematiek. Er is ook veel focus in het instrument voor mensen die last hebben van bijwerkingen van medicatie. Een aantal unieke kenmerken van de USS is dat het instrument zelf stimuleert om de ketensamenwerking tussen de huisarts, psychiatrie en verslavingszorg op gang te brengen. Dit doen ze bijvoorbeeld door het tonen van een flowchart hoe je idealiter somatische screening op kan zetten en door de manier van vragen en het concreet formuleren van doelen die in het behandelplan kunnen worden meegenomen binnen het instrument.
Vanuit een actueel onderzoek met het werken met de USS, worden de eerste bevindingen gepresenteerd met betrekking tot leefstijl. Hoe is het gesteld met de leefstijl van deze patiëntengroep? In de presentatie wordt ook kort stil gestaan bij de randvoorwaarden die nodig zijn voor een goede en volledige somatische screening en bij de knelpunten in de uitvoering en organisatie van somatische screening. De rol van de verpleegkundige staat hierbij centraal.
Teie Salomons, Verpleegkundig specialist GGZ-regiebehandelaar bij Amethist, Almere
Het werken met een Nurse Led behandelsetting
Passende zorg is de nieuwe norm voor alle zorg in Nederland. Een belangrijk onderdeel van passende zorg is de focus op gezondheid en in samenwerking met alle disciplines én de patiënt de zorg tot stand laten komen. Amethist verslavingszorg heeft enkele jaren terug de visie op zorg verschoven, waarbij de focus niet meer op de ziekte, maar op welzijn ligt, waardoor er passende zorg wordt verleend. Vanuit deze visie is de organisatie toegegroeid naar een nurse-led behandelsetting, waarbij multidisciplinaire zorg wordt geregiseerd door verpleegkundigen. De resultaten, op zowel de gezondheid en tevredenheid van de patiënten, als op de tevredenheid van álle medewerkers, blijken positief.
Anneke Bos, Verslavingsarts KNMG en gediplomeerd leefstijlcoach, werkzaam bij Verslavingszorg Noord Nederland en bij Anneke Bos Leefstijl
Leefstijl bij verslaving: evidence based en practice based behandelmethoden
Er is inmiddels genoeg wetenschappelijke onderbouwing om leefstijlfactoren als serieus onderdeel van preventie en behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen te betrekken. Door leefstijlgedrag meer onderdeel te maken van de behandeling van mensen met een aan verslaving gerelateerde aandoening, kan daadwerkelijk verbetering worden bereikt in psychische gezondheid, psychosociaal en cognitief functioneren en verminderd medicatiegebruik. Wat zijn effectieve behandelmethoden?
Tijdens de presentaties zult u uitgedaagd worden om ook zelf proactief met leefstijldoelen aan de slag te gaan (voor uzelf en/of uw werk), zodat het nu niet bij dit Webinar blijft, maar u ermee de praktijk in kan.
Webinar ‘Samen werken aan leefstijl bij verslaving’
Registratiewebsite voor Webinar ‘Samen werken aan leefstijl bij verslaving’VVGN Secretariaatinfo@aanmelder.nl
VVGN Secretariaatinfo@aanmelder.nlhttps://www.aanmelder.nl/141328
2023-03-23
2023-03-23
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Webinar ‘Samen werken aan leefstijl bij verslaving’Webinar ‘Samen werken aan leefstijl bij verslaving’0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend