Deelsessies
Ronde 1 deelsessies (14.10 - 14.40 uur)
1A. Meer standaard = meer persoonlijk!
Passende zorg wil óók zeggen: zorg die past bij jou als persoon. Daarvoor moeten je behandelaars dan wel beschikken over informatie over je verdere medische en persoonlijke situatie en je doelen en voorkeuren in het leven. Vaak stelt de huisarts, verpleegkundige of medisch specialist deze vragen wel, maar komen jouw antwoorden niet gestructureerd in je elektronisch patiëntdossier terecht. Dat betekent dat jouw verhaal niet terug te vinden is voor een andere behandelaar of bij de bespreking in het multidisciplinair overleg – en ook niet als het op samen beslissen aankomt.
Het programma Regionale oncologienetwerken ontwikkelt hiervoor de gestandaardiseerde Gegevensset Passende Zorg (GPZ), die deze informatie omvat. We zijn hard bezig om te zorgen dat deze gegevens op dezelfde manier gestructureerd vastgelegd kunnen worden in de twee grootste epd’s, Chipsoft/Hix en EPIC.
Projectleider Floor van Nuenen en themamanager Gegevenssets oncologie Eefje van Kessel vertellen hoe zij stap voor stap toewerken naar landelijk gestandaardiseerde contextuele informatie in de epd’s als basis voor passende zorg voor iedere patiënt.
1B. Samen sterk - dat is bingo!
Eenduidig vastleggen van relevante zorginformatie in het elektronisch patiëntendossier is essentieel voor effectieve en efficiënte zorg. Makkelijk gezegd… Elf ziekenhuizen die gebruik maken van het Epic-epd hebben de handen ineengeslagen om samen het onderste uit de kan van hun samenwerking te halen. Ze bundelen hun inspanningen en stapelen ervaringen en resultaten in concrete tools en good practices. Ze hebben er zelfs gezamenlijk een coördinator voor aangesteld! Samen staan ze zo ook veel sterker in het gesprek over hun wensen met de leverancier.
Strategisch informatieadviseur Epic-ziekenhuizen Lisa van Blokland schetst het vergezicht van de samenwerking samen met applicatiespecialist Jasper van Dijk die het BgZ-dashboard realiseert voor de elf ziekenhuizen.
1C. Maagzuurremmers: doen of laten?
Veel patiënten die van de huisarts een maagzuurremmer voorgeschreven krijgen, hebben daar geen indicatie (meer) voor. Onderzoeker Joris Müskens (Radboudumc) onderzocht de omvang van dit fenomeen. Jeannemieke Schade, huisarts te Rotterdam en projectleider van Doen of laten? zet zich samen met Joris in om collega-huisartsen én patiënten mee te krijgen in een andere benadering. De Keuzehulp Maagklachten, die patiënten helpt te snappen waar de klachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen, speelt daarbij een centrale rol. Jeannemieke zal ook ingaan op wat er in haar ogen achter en onder deze vorm van niet gepaste zorg ligt, namelijk dat de échte oplossing voor veel klachten verandering van leefstijl vraagt. En dat is natuurlijk een stuk taaier, langduriger en intensiever dan een pilletje voorschrijven (voor de dokter) of slikken (voor de patiënt).
1D. Samen door de wasstraat
Wat zijn de barriers en de facilitators bij de implementatie van e-healthtoepassingen? Projectleider en stuurgroeplid Nicole van Eldik van het Citrienprogramma e-healt is ook programmamanager e-health van het Maastricht UMC. Daar werken ze aan vernieuwing vanuit het zogeheten Zorginnovatielab, een team dat innovaties verkent, ontwikkelt én implementeert onder het motto Think big. Start small. Move fast. Een bijzondere stap in de ontwikkeling en implementatie van e-healthtoepassingen is de zogenaamde wasstraat, een aanpak waarin collega’s vanuit allerlei disciplines meedenken over de uitwerking en, later, meehelpen bij de daadwerkelijke invoering. Deze aanpak illustreert Nicole met een aantal praktische voorbeelden. Projectleider Herm Martens vertelt in dit verband over telemonitoring cardiologie.
Ronde 2 deelsessies (15.10 - 15.40 uur)
2A. Kruip in de huid van…
Telemonitoring, het digitaal monitoren van de toestand van een patiënt, is een prachtige vorm van e-health met grote voordelen voor patiënten en zorgverleners. Maar om het goed voor elkaar te krijgen en om hiervan de vruchten te plukken met landelijke opschaling, moeten heel wat partijen binnen en buiten het ziekenhuis meewerken. Natuurlijk de dokters, verpleegkundigen en patiënten, maar ook de ICT-ers, de juridische afdeling en landelijke spelers als zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit. Allemaal hebben ze verschillende belangen en begrijpelijke aarzelingen. Hoe breng je al deze perspectieven op één lijn en krijg je e-health echt van de grond? In deze deelsessie neemt onderzoeker en projectleider Harm Gijsbers (Amsterdam UMC) je mee in deze complexe wereld en laat hij je ervaren hoe je hiermee aan de slag kunt.
2B. Van lokaal naar landelijk met het leernetwerk
Een van de campagnes van Doen of laten? mikt op het verminderen van onterechte infusen, centrale lijnen en urinekatheters. Al ruim dertig ziekenhuizen doen mee aan Beter Zonder Katheter. Zij maken gebruik van de keur aan tools die Doen of laten? hiervoor ontwikkelde, van scholing tot posters en muismatten. Ook zijn de projectleiders uit de verschillende ziekenhuizen aangesloten bij het leernetwerk, een grote succesfactor. Ze komen regelmatig bijeen, wisselen ervaringen en kennis uit en inspireren elkaar om door te zetten en maximaal resultaat te boeken!
Eva Verkerk, onderzoeker, en Maike Raasing, verpleegkundige, beide in het Radboudumc, vertellen hoe zij stap voor stap heel Nederland veroveren met deze campagne.
2C. Transformatie van de zorg begint bij jezelf
Registratie aan de bron is geen doel op zich. Waar gaat het (vooral) om? De juiste informatie altijd en overal beschikbaar ten bate van een optimaal zorgproces! Guido van den Broek, hoofd-halschirurg en Chief Medical Information Officer in het Radboudumc, vertelt hoe het ontwikkelen van het landelijk zorgpad hoofd-halsoncologie, waar hij een van de drijvende krachten van was, een grote verbeterbeweging op gang heeft gebracht. Deze aanpak van optimaliseren van zorgpaden is omarmd in het Radboudumc en zal daar de komende jaren voor honderden aandoeningen worden toegepast. Het eenduidig vastleggen van de noodzakelijke zorginformatie hoort daar natuurlijk bij! Het zorgpad hoofdhals is inmiddels eveneens in het Antoni van Leeuwenhoek geïmplementeerd en de aanpak wordt daar nu benut om ook de zorgpaden voor andere tumortypes te verbeteren. En zo gaat het door. Zie hoe de intrinsieke motivatie van zorgverleners de motor is die de zorg stap voor stap transformeert!
2D. In het hart van de samenwerking
Zorgverleners uit verschillende ziekenhuizen komen samen in een multidisciplinair overleg (mdo) om al hun patiënten passende zorg te bieden. Het mdo kun je beschouwen als het hart van de samenwerking in de regio. Aangescherpte normeringen betekenen dat steeds meer patiënten in een regionaal mdo moeten worden besproken, waardoor het belang van een efficiënt ingericht mdo ook steeds groter wordt. Meerdere regio’s richten hun mdo’s voor verschillende tumorsoorten inmiddels al in met behulp van de Blauwdruk die in het programma Regionale oncologienetwerken is ontwikkeld. Ze wisselen daarnaast kennis en ervaringen uit over de mdo-portalen die er op de markt zijn en ze benutten soms ook dezelfde gestandaardiseerde mdo-formulieren voor aanmelding en verslaglegging. Zo verbeteren regio’s hun zorgpaden en processen en ontstaat heel praktisch, vanaf de werkvloer, landelijke harmonisatie!
Carla Smits, programmamanager Centrum voor Oncologie Radboudumc, en Laurens de Groot, themamanager digitale uitwisseling van Regionale oncologienetwerken, laten zien hoe groot het belang van een goed georganiseerd mdo is en hoe je dat voor elkaar krijgt.
Meld je hier aan voor het Impactfestval en kies twee deelsessies.
Citrienfonds Impactfestival
Registratiewebsite voor Citrienfonds ImpactfestivalCitrienfonds Impactfestivalcitrien@nfu.nl
Citrienfonds Impactfestivalcitrien@nfu.nlhttps://www.aanmelder.nl/133286
2022-10-13
2022-10-13
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Citrienfonds ImpactfestivalCitrienfonds Impactfestival0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend