Workshops
- Opleiden en de spanning tussen superviseren en beoordelen - Pieter Dingemanse
Wat doe je bij twijfels over het niveau van je supervisant? Hoe creëer je een veilige leeromgeving wanneer je veel feedback hebt? Moet je een oordeel geven over het niveau en hoe kom je tot dat oordeel? Langs welke ‘lat’ meet je? Wanneer iemand niet goed functioneert, hoe onderscheid je of dit aan de persoon ligt, of aan (persoonlijke of werk) omstandigheden? Wat als er een verschil van mening is tussen praktijkopleider, supervisor en werkgever? Wanneer geef je een onvoldoende en wat gebeurt er daarna? Wat zegt de regelgeving hierover (en welke regelgeving?). In deze workshop gaan we dieper in op bovenstaande vragen. Aan de hand van een aantal praktijksituaties bespreken we verschillende dilemma’s waar je als supervisor mee te maken kunt krijgen in een beoordelende rol. - Stagnaties in de supervisie – Quin van Dam
Superviseren geeft veel plezier en voldoening en helpt de supervisant om zich professioneel te ontwikkelen. Maar in het supervisietraject kunnen ook hobbels en belemmeringen opdoemen die tot stagnatie van het proces leiden. We ervaren bijvoorbeeld negatieve tegenoverdrachtsgevoelens in de supervisierelatie of hebben moeite met een supervisant die weinig empathie en respect voor zijn patiënt toont. Op welke competenties doen we in dat geval een beroep? Houden we de communicatie overeind en blijven we reflecteren of gaan we de moeilijkheden uit de weg? Wetenschappelijke observatie van ervaren supervisoren toont verschillende benaderingen bij de hantering van probleemsituaties. Wat kunnen we daarvan leren? Na een korte inleiding observeren we een fragment van een supervisiesessie. Daarbij gebruiken we een lijst met kenmerken van de verschillende competenties. Tot slot bespreken we de consequenties voor de praktijk. -
Het integratief leermodel: hulpmiddel om richting te geven aan een supervisiegesprek - Niek Perquin
De supervisant heeft niet altijd een gerichte leervraag en start dan met anekdotisch te vertellen over de casuïstiek. Als supervisor ben je geneigd om met eigen associaties en suggesties op deze inbreng te reageren.
In de workshop wordt het zogenoemde Integratief leermodel voor supervisie geïntroduceerd. Dit model kan helpen om de structuur van een supervisiezitting te ordenen. In het model worden Leerdomeinen en Leerinterventies onderscheiden. Door deze op elkaar af te stemmen kan er meer structuur en veiligheid in het supervisiegesprek ontstaan. Verder wordt een gespreksformat gepresenteerd voor de opbouw van een supervisiegesprek. Na een korte inleiding wordt het model én het gespreksformat gedemonstreerd in de vorm van een plenair rollenspel.
Daarna oefenen we in subgroepen met het toepassen van het model bij het inbrengen van een (ethisch) probleem in supervisie. Zowel de supervisor als de supervisant krijgen zo de kans om te ervaren wat het model en het gespreksformat kan opleveren voor het leerproces in supervisie.
Workshops supervisie
Registratiewebsite voor Workshops supervisieNVPinfo@aanmelder.nl
NVPinfo@aanmelder.nlhttps://www.aanmelder.nl/132812
2022-06-15
2022-10-13
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Workshops supervisieWorkshops supervisie0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend