Programma
Impact van sociaalwetenschappelijk onderzoek op een duurzame en gezonde samenleving.
Op donderdag 7 april 2022 organiseren de Faculteit Maatschappij & Gedrag (FMG) van de Universiteit van Amsterdam en het RIVM een symposium over gedragsverandering en sociale vraagstukken. Locatie: Roeterseiland 'Brug', Nieuwe Achtergracht 166, Amsterdam. Op dit symposium brengen we onderzoekers van beide kennisinstituten samen om inzichten te delen en samenwerking te verkennen. Specifiek gaan we in op vraagstukken rond twee grote maatschappelijke crises van vandaag, gezondheid en duurzaamheid.
Ons gedrag en de keuzes die we maken, wat we wel en wat we niet doen, hebben impact op onze gezondheid en de haalbaarheid van een duurzame samenleving. Dit is door de wereldwijde corona en klimaat crisis nog veel duidelijker geworden. Wetenschappers proberen gedrag te verklaren in relatie tot ons brein en tot sociale processen. Beleidsmakers proberen gedrag te beïnvloeden om zo goede gezondheid en duurzaamheid te bevorderen. Met dit symposium geven de FMG en het RIVM een stimulans aan kennisuitwisseling en samenwerking tussen wetenschap en praktijk en hopen we ook lessen te kunnen trekken uit de corona- en klimaatcrisis.
Het thema Gezondheid
Veel maatschappelijke vraagstukken rondom gezondheid hangen samen met individuele gedragskeuzes. Hoe we eten, drinken, roken, vaccineren en bijvoorbeeld sporten hangt af van de keuzes die we maken. Vaak zijn ongezonde keuzes op korte termijn aantrekkelijker en komen de kosten en gevolgen van ongezond gedrag pas later. Dit bemoeilijkt gezonde gedragskeuzes. Hoe kunnen we obstakels tot gezond gedrag wegnemen en zo aan een gezondere samenleving werken?
Een andere dimensie van gezondheid is gelegen in de externe ontwikkelingen die ons raken, of waarvan we vrezen dat die ons zullen schaden. Zendmasten in de buurt van je huis of een chemische fabriek aan de rand van het dorp. Vaak voelen we ons onveiliger of juist veiliger dan we in werkelijkheid zijn. Hoe beïnvloeden onze percepties onze belevenis van veiligheid? Welke informatiebronnen vertrouwen we wel en welke niet? Hoe kunnen we beleid over veiligheid effectiever vormgeven, vooral bij het voorkomen van of reageren op een crisis of ramp?
Het thema Duurzaamheid
Een effectieve transitie naar een duurzame samenleving hangt niet alleen af van nieuwe technologieën, maar ook van de bereidheid deze te omarmen en het goed besturen van de transitie. Duurzaamheid op het gebied van voedsel, transport en energie gaan gepaard met hogere kosten voor de consument. Bovendien heeft de duurzame keuze pas effect wanneer voldoende anderen hetzelfde doen. Zijn we bereid dit offer te brengen ten gunste van duurzaamheid? Hoe bepalen overtuigingen ons gedrag? Onder welke condities kiezen voldoende mensen voor duurzaam? En welke bestuursvormen kunnen effectief aan transitie bijdragen?
Het individu in de samenleving
Een gezonde en duurzame samenleving is niet alleen een kwestie van gezonde en duurzame gedragskeuzes door individuen. Overheid en bedrijfsleven, zowel nationaal als internationaal spelen een belangrijke rol. In lijn met de brede oriëntatie van zowel het RIVM als de FMG wordt op deze dag ingegaan op processen op deze verschillende psychologische, sociologische, politicologische (etc) niveaus.
Keynotes
Tijdens het eerste (plenaire) deel van de dag zijn er twee keynotes (met aansluitende discussie), over duurzaamheid en gezondheid.
- Prof. Dr. Joyeeta Gupta: Hoogleraar Environment and development in the global south, AISSR, Universiteit van Amsterdam en IHE Delft Institute for Water Education.
- Prof. Dr. Johan Polder: Hoogleraar gezondheidseconomie Universiteit van Tilburg en Chief Science Officer bij het RIVM.
Themasessies
Tijdens twee themasessies in de middag zullen er pitches zijn over onderzoeksprojecten door onderzoekers van het RIVM en de FMG. Vervolgens zal er ruimte zijn voor interactie en discussie over vragen als:
- Wat kunnen onderzoekers aan elkaars projecten toevoegen en daarmee bijdragen aan de impact van het project?
- Waar liggen de kansen (bv subsidiemogelijkheden) en uitdagingen?
- Wat zijn de next-steps om de samenwerkingen nader vorm te geven?
Met dit programma hopen we kennis te delen, maar vooral de samenwerkingen tussen de onderzoekers van beide instituten te stimuleren en de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek te vergroten.
Programma
09.00: Registratie en ontvangst met koffie/thee
09.30: Welkom door Agneta Fischer, decaan van de FMG
09.45: Keynote door Joyeeta Gupta (UvA/FMG)
10.35: Pauze
10.55: Keynote door Johan Polder (RIVM)
11.45: Afsluiting plenair door Hans Brug, directeur-generaal RIVM
12.00: Lunch
12.45: Workshops over de thema's Duurzaamheid en Gezondheid
14.15: Pauze
14.45: Workshops over de thema's Duurzaamheid en Gezondheid
16.30: Informele receptie en slotwoord
FMG-RIVM symposium over sociaalwetenschappelijke inzichten
Registratiewebsite voor FMG-RIVM symposium over sociaalwetenschappelijke inzichtenFMG-RIVM symposium over sociaalwetenschappelijke inzichtencongres@uva.nl
FMG-RIVM symposium over sociaalwetenschappelijke inzichtencongres@uva.nlhttps://www.aanmelder.nl/131355/subscribe
2022-04-07
2022-04-07
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
FMG-RIVM symposium over sociaalwetenschappelijke inzichtenFMG-RIVM symposium over sociaalwetenschappelijke inzichten0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Universiteit van AmsterdamUniversiteit van AmsterdamNieuwe Achtergracht 166 - 'Brug' 4e etage 1018WV Amsterdam Nederland