Programma
Tijdens het congres gaan we de dialoog aan over verantwoord gebruik van AI voor een meer inclusieve arbeidsmarkt. Naast de plenaire opening en afsluiting onder leiding van dagvoorzitter Raisa Ghazi kan je naar eigen voorkeur diverse subsessies bijwonen. Deze subsessies worden georganiseerd door het Rathenau Instituut, Multi Medium, het Nederlands Instituut van Psychologen en het College voor de Rechten van de Mens.
Bevestigde keynote sprekers zijn Sennay Ghebreab en Lokke Moerel. Daarnaast gaan we in de vorm van een panel in gesprek met o.a. Siri Beerends, David Graus en Rina Joosten-Rabou.
Als je je inschrijft ontvang je automatisch updates over het programma.
Subsessies
1. Robot Recruiters: Wat moet je als werkgever weten over AI?
Binnenkort verschijnt een paper van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) over AI en faire werving en selectie. Uniek hierbij is de psychologische kijk. Kan AI goed toekomstige werkprestaties voorspellen? Hoe meet je wat je wilt meten en wanneer en hoe kun je als werkgever het beste AI inzetten? Bij deze deelsessie krijg je een inkijk in de laatste inzichten uit wetenschap en tips voor de praktijk.
Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) bewaakt de professionele norm van het vak en bevordert een hoge wetenschappelijke standaard. Met de sectie Arbeid & Organisatie stimuleren en borgen ze de continue wisselwerking tussen wetenschap, technologie en praktijk.
Janneke Oostrom is universitair hoofddocent op het gebied van HRM en organisatiegedrag aan de VU in Amsterdam. Daarnaast is ze lid van de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het NIP.
Jeroen Meliëzer is voorzitter van de werkgroep Artificiële Intelligentie (AI) van de sectie Arbeid & Organisatie van het NIP. Hij heeft vanuit Construct Bedrijfspsychologie al vele organisaties in verschillende sectoren succesvol geadviseerd en getraind bij de inzet van AI bij werving en selectie.
2. Recruiter of computer? Wat het anti-discriminatierecht zegt over algoritmes bij werving en selectie
Wanneer discrimineert een algoritme? Wie is daarvoor verantwoordelijk? En aan welke normen moeten werkgevers zich houden? Tijdens deze subsessie gaat het College voor de Rechten van de Mens samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie in op deze vragen. Aan de hand van voorbeelden zal het College uitleggen wat het gelijkebehandelingsrecht zegt over de inzet van algoritmes. De Nederlandse Arbeidsinspectie zal ingaan op het concept wetsvoorstel “Gelijke Kansen bij Werving en Selectie” en de maatregelen die een werkgever conform dat wetsvoorstel moet nemen bij de aanschaf en ingebruikname van een geautomatiseerd systeem.
Het College voor de Rechten van de Mens is het nationale mensenrechteninstituut van Nederland. Het College houdt toezicht op de mensenrechtensituatie en kan oordelen of er sprake is van (arbeids)discriminatie in individuele gevallen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving m.b.t. gezonde en veilige werkomstandigheden, eerlijk werk en eerlijke betalingen.
Quirine Eijkman is ondervoorzitter onderzoek en advies bij het College voor de Rechten van Mens en lector Toegang tot het Recht bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) van de Hogeschool Utrecht.
Christiaan Duijst is beleidsadviseur bij het College voor de Rechten van de Mens en werkt aan digitalisering en mensenrechten.
Bram den Hartog is specialist arbeidsdiscriminatie bij het Inspectiebreed Kenniscentrum van de Nederlandse Arbeidsinspectie
Amber Kegel is onderzoeker bij de afdeling Analyse & Onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
3. Co-creatiesessie voor het ontwerpen van inclusieve AI
Wil je meedenken over de richtlijnen voor beter ontwerp van inclusieve AI? Multi Medium is een compacte co-creatie workshop om samen tot meer inclusieve AI te komen. Dit doen we door met elkaar te kijken vanuit welke rollen en denkbeelden je met AI technologie te maken krijgt en hoe denkbeelden van beleidsmakers, designers en developers tot obstakels kunnen leiden van gebruikers. De opzet van de workshop is gericht op bewustwording, maar de uitkomst van de sessie is
concreet: naar huis met minimaal één goed idee om meteen mee aan de slag te gaan in de beroepspraktijk van beleidsmakers, ontwerpers, developers en iedereen die verder met AI bezighoudt.
Multi Medium is een collectief van ontwerpers die AI ontwerp meer inclusief maken. Door workshops en kennisdeling maakt Multi Medium mensen bewust van de uitdagingen van bevooroordeelde AI tools en hoe je als beleidsmaker, HR medewerker of developer daar iets aan kunt verbeteren.
Fadoa Schurer is ontwerper in AI toepassingen en initieert projecten waarin de ethische keuzes van AI centraal worden gesteld. Zij heeft een aantal jaar een taaltechnologie AI startup geleid.
4. Dialoog over de ethiek van AI op de arbeidsmarkt
Er zit de nodige haken en ogen aan het inzetten van AI voor meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Welke AI recruitment tools zijn er op de markt, hoe valide en betrouwbaar zijn die en niet onbelangrijk: wie profiteren het meest van de inzet van AI bij werving en selectie? Ethische vragen waar je als beleidsmaker of werkgever goed op bedacht moet zijn. Want als AI wordt ingezet voor werving- en selectie raakt dit direct aan publieke waarden zoals autonomie en gelijkheid.
Wanneer zet je (semi)automatische besluitvorming in voor sollicitatieprocedures en wanneer niet? Welke bijzondere persoonsgegevens gebruik je daar dan voor? Staat mogelijke privacy-inbreuk in verhouding tot het beoogde doel of is er een alternatief voorhanden?
Daarnaast komen meer fundamentele vragen aan bod zoals: kan AI de belofte om tekortkomingen van het menselijk proces te compenseren eigenlijk wel inlossen? Is het makkelijker om bias uit AI (data) te halen dan uit de mens zoals vaak wordt verondersteld? En wat willen we feitelijk als het gaat over een meer inclusieve en diverse arbeidsmarkt – op welke indicatoren stuur je dan? Praat erover mee tijdens deze interactieve kennis-sessie.
Het Rathenau Instituut houdt zich al zo'n 35 jaar bezig met onderzoek en dialoog over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving. Hierover informeren zij de Tweede Kamer en het grote publiek.
SETUP biedt het platform voor een technologie-kritische samenleving en is er voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur.
Djurrre Das is onderzoeker bij het Rathenau Instituut en houdt zich bezig met vraagstukken rond de toepassing van digitale technologie, zoals automatisering van werk en de invloed van digitalisering op de democratie.
Siri Beerends is cultuursocioloog en als onderzoeker verbonden aan SETUP en promovenda aan de Universiteit Twente.
"Hey Siri: vind een kandidaat"
Registratiewebsite voor "Hey Siri: vind een kandidaat""Hey Siri: vind een kandidaat"registratie@womeninc.nl
"Hey Siri: vind een kandidaat"registratie@womeninc.nlhttps://www.aanmelder.nl/128251
2022-05-18
2022-05-18
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
"Hey Siri: vind een kandidaat""Hey Siri: vind een kandidaat"0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
DeFabriqueDeFabriqueWestkanaaldijk 7 3542 DA Utrecht Nederland