Programma 'Koppen weer bij Elkaar'
Tijd |
Wat |
Locatie |
08.45-09.30u |
Inloop |
Foyer |
09.30-10.40u |
Plenaire opening |
Kapel |
10.45-11.45u |
Sessieronde 1 |
Diverse ruimtes |
11.45-12.45u |
Pauze |
Restaurant |
12.45-13.45u |
Sessieronde 2 |
Diverse ruimtes |
14.00-15.00u |
Sessieronde 3 |
Diverse ruimtes |
15.00-15.30u |
Plenaire afsluiting |
Kapel |
15.30-16.30u |
Netwerkborrel |
Foyer |
|
Hoe werken de sessierondes?
Je kunt kiezen uit verschillende sessies tijdens de drie rondes. Deze sessies worden gehouden in verschillende ruimtes bij Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe. Je kunt je aanmelden voor één sessie per ronde bij het aanmeldformulier. Wees er snel bij want sommige ruimtes zullen snel vol zijn. Hieronder zie je welke sessies er zijn per ronde zijn.
Ben je al aangemeld en wil jij je sessies per workshop ronde doorgeven? Ga dan naar het aanmeldformulier en wijzig je aanmelding.
Sessieronde 1
Sessie 1: Hersteltijd op het werk - Kapel
Door: Frans Hoebink Registerarbeidsdeskundige, Medeauteur Leidraad voor hersteltijd op het werk, Stichting International Stress Management Association - Nederland (ISMA-NL)
Als rust nemen niet mogelijk is, kunnen de werkzaamheden alleen worden volgehouden als de medewerker de psychische weerstand negeert en zich extra inspant. De balans tussen inspanning en ontspanning raakt uit evenwicht. Wie te weinig herstelt, krijgt een groeiende herstelbehoefte. Naarmate de herstelbehoefte groeit wordt het herstel minder. En zo ontwikkelt zich de herstelparadox. De Leidraad is een aanzet om de herstelparadox te doorbreken en welzijn op het werk concreter vorm te geven.
Sessie 2: Serious game: 1 uur in de bijstand - Theaterzaal
Door: Suzanne de Visser, Sociaal ondernemer, Optimalistic
Hoe voelt het om in de bijstand te zitten? En hoe zou die ervaring jouw beslissingen over deze doelgroep beïnvloeden? Met de serious game '1 uur in de bijstand' kruip je in de huid van het echtpaar Leon en Tirsa, dat door omstandigheden in de bijstand terechtkomt. Deelnemers ervaren hoe het is om vanuit die situaties keuzes te moeten maken (en hoe beperkt die keuzeruimte soms is) en moeten het huishoudboekje van het gezin sluitend zien te houden. Een unieke ervaring, waarbij je niet van buitenaf naar de doelgroep kijkt, en niet naast de doelgroep staat, maar waarbij je een uur lang zelf de doelgroep wórdt.
Let op! Deze sessie duurt 1,5 uur en loopt door in de pauze.
Sessie 3: Psychische gezondheid van statushouders - Zaal 1
Door: Elize Smal, Senior adviseur Gezondheid Migranten, bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen
Deze workshop gaat over de mentale kwetsbaarheid en veerkracht van statushouders. Hoe kun je psychische klachten signaleren en bespreekbaar maken? Je krijgt meer inzicht in de beleving van psychische klachten, wat je zelf kunt doen vanuit jouw rol, en wie je kunt betrekken.
Sessie 4: Persoonlijkheidsproblematiek - Zaal 2
Door: Sandra van Oorschot, GGZ consulent in de wijk & Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundig
en Carly van Otterdijk, Ervaringsdeskundige, mens, schrijver
Je kent ze wel, die ene "borderliner" die altijd zo lastig doet of die enorm neurotische meneer waar geen gesprek mee te voeren is. Wij, Carly en Sandra nemen jullie mee in aan de ene kant Wat is persoonlijkheidsproblematiek nu en aan de andere kant Hoe kun je hier mee omgaan?
Carly weet als geen ander hoe het is om te leven met een diagnose en neemt ons graag mee aan de andere kant van de medaille, Sandra belicht de hulpverleners en theoretische kant van dit thema.
Sessie 5: Autisme vanuit een praktijkgerichte blik - Zaal 3
Door: Leander Westerbeek van Eerten, Begeleider & Trainer, Autismepunt & Autisme Academie
Als ervaringsdeskundig professional vertelt Leander over de mogelijke uitdagingen rondom het vormen van een toekomstperspectief. De focus ligt op het belevingsniveau van mensen met autisme. Het doel is om met meer bewustwording stappen te zetten richting een perspectief, wat iemand niet alleen verstandelijk maar ook gevoelsmatig kan aanhangen.
Sessie 6: "Van school naar werk" voor jongeren van het VSO en Praktijkonderwijs - Zaal 4
Door: Eefke Volleberg, MEE De Meent Groep, Ilja van Gerwen en Sraar Rongen, Senzer, Verdiepend onderzoek. Ilke de Gouw-Gruijters, Senzer, VSNW.
In deze sessie gaan we in op de inhoud en aanpak "van school naar werk" binnen de regio Helmond de Peel. Sinds de komst van de Participatiewet in 2015 is dit een samenwerking tussen verschillende VSO-PRO scholen, Mee de Meentgroep en Senzer. Om te voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen, door het wegvallen van de mogelijkheden vanuit de Wajong en Wsw, is het doel de leerlingen in het laatste jaar van school gezamenlijk te begeleiden naar de juiste plek op de arbeidsmarkt. Of als dat niet haalbaar blijkt een andere juiste plek in beeld te brengen zoals dagbesteding.
Sessieronde 2
Sessie 7: Uniforme methodiek loonwaardebepaling - Kapel
Door: Dorine van Hout – van Rooij, Beleidsadviseur Arbeidsdeskundige, UWV Centraal Expertise Centrum
Tijdens deze sessie wordt aandacht besteed aan:
- Historie (het ontstaan van de uniforme loonwaardebepaling)
- De 4 stappen in de uniforme loonwaarde bepaling (landelijk ingevoerd per 1 juli 2021)
- De belangrijkste elementen bij het bepalen van de loonwaarde en de verschillen t.o.v. de loonwaardebepaling voor 01-07-2021.
Er is natuurlijk ook ruimte voor vragen.
Sessie 8: Mijn UWV-reis: van Wajonger naar medewerker - Theaterzaal
Door: Simone Middel, UWV
Van volledig arbeidsongeschikt vanwege psychische problematiek en rondkomen van een Wajong-uitkering naar medewerker bij het UWV: hoe is dat gelukt?
Graag ga ik met jou in gesprek over de obstakels, de vooroordelen, maar zeker ook de succesjes die ervoor gezorgd hebben dat ik vandaag de dag sta waar ik sta. Ik bied tips die jij kan meenemen in jouw werk en geef alle ruimte om de vragen die je altijd al hebt willen stellen aan een ervaringsdeskundige, te kunnen stellen!
Sessie 9: Het Leerwerkloket helpt iedereen met Leven Lang Ontwikkelen! - Zaal 1
Door: Inge van Stiphout, Manager Leerwerkloket Helmond de Peel
Het Leerwerkloket helpt en adviseert op het gebied van leren en werken vanuit de visie Leven Lang Ontwikkelen. Iedereen met vragen over o.a. omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten kan bij ons terecht. Elk Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, roc’s en UWV.
Sessie 10: Sociaal Team Helmond en Wmo - Zaal 2
Door: Gemeente Helmond en STH.
Vanaf 1 januari 2022 is Sociaal Team Helmond gestart. Een nieuwe partij om de inwoners van Helmond laagdrempelig te ondersteunen met vragen of problemen in het dagelijkse leven. Maar wanneer kan je bij Sociaal Team Helmond terecht? En met welke vragen klop je nog aan bij de gemeente, afdeling Wmo? Maak kennis met Sociaal Team Helmond tijdens deze workshop, gegeven door gemeente Helmond en STH.
Sessie 11: Algemeen vragen uurtje over GGZ; Vraag maar raak! - Zaal 3
Door: Sandra van Oorschot, GGZ consulent in de wijk & Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundig
Altijd al alles willen vragen over de psychiatrie? Kom dan naar deze workshop!
Waarom wordt niet iedereen die gek doet gedwongen opgenomen? Wat doet een crisisdienst nu eigenlijk en hoe ziet een beoordeling eruit? Welke behandelingen biedt de GGZ allemaal en moet iedereen altijd naar de GGZ of zijn er ook nog andere opties? Hoe ziet GGZ land er nu eigenlijk uit? En zo verder. Kom met al je vragen en ik zal mijn uiterste best doen deze te beantwoorden!
Sessie 12: In gesprek over onbenut talent - Zaal 4
Door: Servicepunt Psychische Gezondheid & Werk van het UWV en het WerkgeversServicepunt van Helmond – de Peel
We nemen je mee in een beeld van de huidige ‘krappe’ arbeidsmarkt, hierbij leggen we verband met een doelgroep die beschikbaar is voor werk, maar vaak niet aan het werk is.
Namelijk de psychische kwetsbare mensen. Hoe kunnen wij met elkaar deze doelgroep verbinden aan de arbeidsmarkt, wat is hiervoor nodig? Welke gesprekken moeten gevoerd worden en hoe gaan wij hierin de werkgevers bereiken? Kom hierover meedenken en meepraten!
Sessieronde 3
Sessie 13: Vertel ik wel of vertel ik niet dat ik een psychische aandoening heb? - Kapel
Door: Anita Hubner, psycholoog, spreker, dagvoorzitter en auteur. Stigmareduction & Mental Health Consultancy
Werkzoekenden en werkenden met een psychische aandoening worstelen met deze vraag en het levert hen veel stress op. In het ergste geval durven ze niet te solliciteren of lopen ze vast op het werk door hun geheim. Anita Hubner laat zien hoe je diegene kan helpen uit dit dilemma te komen aan de hand van haar driestappenplan uit haar boek “Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’’.
Sessie 14: Volgend sturen - Theaterzaal
Door: Frans Hoebink, Registerarbeidsdeskundige, Directeur Stichting Gezel
De ervaringen van een werkgever met ruimte voor ontwikkeling van talent leiden tot een methodische aanpak: Volgend sturen
Volgend Sturen betekent ruimte creëren om te groeien binnen het vermogen dat mensen hebben en erop vertrouwen dat zijzelf een passende keuze kunnen maken.
Over die keuze kan vervolgens een wederzijdse afspraak worden gemaakt.
Dit is iets anders dan leidend sturen, waarbij de professional bepaalt wat het beste is voor de ander. Het gaat in feite om een herpositionering van de verhouding tussen de professional en de cliënt (en zo nodig ook de familie, omgeving van de cliënt).
Volgend Sturen vraagt veel vertrouwen bij de uitvoerders. Niet het resultaat, maar het proces staat namelijk centraal. Het paradoxale is dat de beste resultaten worden behaald door juist niet het resultaat centraal te stellen.
Sessie 15: Inzet van je eigen ervaring - Zaal 1
Door: Lennie Bankers, Ervaringsdeskundige, GGZ Oost Brabant
Een workshop over het inzetten van persoonlijke ervaringen, gedachtes en gevoelens in het contact met klanten. Op een interactieve wijze gaan we oefenen met het delen van ervaringskennis op een veilige en professionele manier die ondersteunend kan werken in het contact met klanten. Hoe deel je persoonlijke gedachtes en gevoelens zonder jezelf in een kwetsbare positie te zetten?
Sessie 16: HELP! LVB-P, wat nu? - Zaal 3
Door: Esmay Haacke, Klinisch psycholoog, LVB
Wist je dat mensen met een LVB oververtegenwoordigd zijn binnen de GGZ en ook meer risico lopen op allerlei psychosociale problematiek? Dit maakt dat ze vaker vast lopen in hun leven. De kans is dus groot dat jij ze ook met enige regelmaat tegenkomt, maar herken je ze? En als dat al lukt, wat doe je er vervolgens dan mee? Middels deze sessie hopen we jullie meer handvatten te geven om goed aan te sluiten bij deze kleurrijke doelgroep!
Sessie 3: Psychische gezondheid van statushouders (dit is dezelfde sessie als in ronde 1) - Zaal 2
Door: Elize Smal, Senior adviseur Gezondheid Migranten, bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen
Deze workshop gaat over de mentale kwetsbaarheid en veerkracht van statushouders. Hoe kun je psychische klachten signaleren en bespreekbaar maken? Je krijgt meer inzicht in de beleving van psychische klachten, wat je zelf kunt doen vanuit jouw rol, en wie je kunt betrekken.
Sessie 5: Autisme vanuit een praktijkgerichte blik (dit is dezelfde sessie als in ronde 1) - Zaal 4
Door: Leander Westerbeek van Eerten, Begeleider & Trainer, Autismepunt & Autisme Academie
Als ervaringsdeskundig professional vertelt Leander over de mogelijke uitdagingen rondom het vormen van een toekomstperspectief. De focus ligt op het belevingsniveau van mensen met autisme. Het doel is om met meer bewustwording stappen te zetten richting een perspectief, wat iemand niet alleen verstandelijk maar ook gevoelsmatig kan aanhangen.
Deelname psychose experience
Labyrinth Psychotica - Psychose Simulatie met The Wearable - Locatie Koffiecorner
The Wearable simuleert ongeveer 33 subjectieve ervaringen van een psychose d.m.v. media technologie en een VR bril. Kruip in de geest van een meisje dat Jamie heet, ervaar wat zij ervaart. Ontmoet het orakel en krijg de macht over kleur, om uiteindelijk Jamie te worden... De ervaring duurt 12-15 minuten afhankelijk of je doet wat haar stemmen zeggen. The Wearable simuleert de psychose als een wakende droomtoestand dat speelt met letterlijke en metaforische subjectiviteit. Het project is in 20 landen geweest en heeft 18.000+ professionals getraind.
Je kunt je in ronde 1, 2 en 3 inschrijven voor de psychose experience. Je neemt dan niet deel aan een sessie. In totaal duurt de experience 30 minuten en hebt nog een half uur vrije tijd.
Op de dag zelf kun je er nog voor kiezen tijdens de pauze of op het einde van de dag deel te nemen aan de psychose experience. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de inschrijfbalie. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Tijd |
Aantal |
Inschrijving vooraf |
10.45-11.15 |
3 |
Ja (ipv ronde 1) |
11.15-11.45 |
3 |
Ja (ipv ronde 1) |
11.45-12.15 |
3 |
Nee (tijdens pauze) |
12.15-12.45 |
3 |
Nee (tijdens pauze) |
12.45-13.15 |
3 |
Ja (ipv ronde 2) |
13.15-13.45 |
3 |
Ja (ipv ronde 2) |
13.45-14.00 |
PAUZE |
PAUZE |
14.00-14.30 |
3 |
Ja (ipv ronde 3) |
14.30-15.00 |
3 |
Ja (ipv ronde 3) |
15.00-15.30 |
3 |
Nee (tijdens afsluiting) |
15.30-16.00 |
3 |
Nee (tijdens borrel) |
Praktijkdag 'koppen weer bij elkaar'
Registratiewebsite voor Praktijkdag 'koppen weer bij elkaar'Praktijkdag 'koppen weer bij elkaar' praktijkdag@senzer.nl
Praktijkdag 'koppen weer bij elkaar' praktijkdag@senzer.nlhttps://www.aanmelder.nl/128145/subscribe
2022-04-07
2022-04-07
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Praktijkdag 'koppen weer bij elkaar' Praktijkdag 'koppen weer bij elkaar' 0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Fletcher Kloosterhotel WillibrordhaegheFletcher Kloosterhotel WillibrordhaegheVlierdenseweg 109 5753 AC Deurne Nederland