Ronde 1 Workshops op basis van lopend onderzoek
Workshop 1 - Hybride werken na de pandemie: Wat is een succesvolle onboardingstrategie?
Ellen Houben (Radboud Universiteit)
Als de pandemie ons één ding geleerd heeft, is het wel dat de meeste werknemers niet meer fulltime willen terugkeren naar het kantoor. Zij willen hybride werken. Dit brengt heel wat veranderingen met zich mee, ook voor het inwerken van nieuwe werknemers (‘onboarding’) in de organisatie. De onboardingstrategie aanpassen aan de hybride werkomgeving is dan ook cruciaal om medewerkers zich sneller comfortabel, productief en aanvaard te laten voelen in hun nieuwe organisatie. In deze workshop maakt u kennis met een model voor collectieve reflectie op valkuilen, mogelijkheden en tips om onboarding in een hybride werkcontext succesvol te laten verlopen.
Workshop 2 - Decent work voor Midden- en Oost Europese werknemers
Brigitte Kroon, Panna Kerti (Tilburg University) en Ruud Dukker (Bryte)
De berichtgeving aan het begin van de coronapandemie over de situatie van Midden- en Oost Europese (MOE) arbeidsmigranten droeg bij aan het maatschappelijk debat over onwenselijke woon- en werkomstandigheden. Op sectorniveau komen de krachtenvelden tussen beleid, arbeidsmarkt, migratiestromen, economische en maatschappelijke belangen bijeen. Welke mogelijkheden zien werkgevers om in dit krachtenveld vorm te geven aan ‘decent work’ voor internationale werknemers?
Workshop 3 - Duurzame arbeidsparticipatie van mensen met een (vermoedelijke) arbeidsbeperking, tijdens en na de coronacrisis.
Mara de Visser, Maaike Huysmans (Amsterdam UMC) en Marloes de Graaf (UWV)
Wat hebben werk en gezondheid met elkaar te maken? En hoe beïnvloeden deze twee elkaar? De coronacrisis heeft veelal impact op de gehele bevolking, maar treft naar verwachting mensen met een (vermoedelijke) arbeidsbeperking onevenredig hard. In deze workshop worden de voorlopige resultaten gepresenteerd van lopend onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis, alsmede naar effecten op de gezondheid en arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast willen we graag gebruik maken van uw expertise en dagen we u uit in de schoenen te staan van werkgevers, jobcoaches en beleidsmakers en mee te denken wat nodig is om arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen en te houden, óók in tijden van crisis.
Workshop 4 - Van Human Resource Management naar Workforce Management
Sjanne Marie van den Groenendaal (Tilburg University) en Annemieke Brouwer (Deloitte Consulting)
De workshop gaat over de invloed van technologische ontwikkeling op de HR functie. Digitalisering, kunstmatige intelligentie en robotica zullen de HR-functie veranderen. Banen veranderen, verdwijnen en er ontstaan nieuwe banen. Dit leidt tot onduidelijkheid over de rol van de HR-functie. Het onderzoek van Tilburg University heeft geresulteerd in een overzichtsmodel waarin actuele vraagstukken over de toekomst van werk voor HR-professionals benoemd worden op maatschappelijk, organisatie/HRM- en individueel niveau. Deloitte reflecteert op deze vraagstukken voor de HR-functie en gaat in op hoe dat vorm krijgt in de praktijk. Met de deelnemers in de zaal zal dit leiden tot een inhoudelijke discussie.
Workshop 5 - Een nieuw bestaan, een nieuwe baan
Laura Buimer (Regioplan) en Mohammed Badran (OpenEmbassy)
Het programma 'Een nieuw bestaan, een nieuwe baan' (NBNB) ondersteunt projecten die de toegang van nieuwkomers tot de arbeidsmarkt vergroten. Regioplan en OpenEmbassy zorgen ervoor dat de initiatiefnemers en de spelers op de arbeidsmarkt optimaal leren van die ervaringen. In de workshop geven we een inkijkje in hoe NBNB werkt, delen we samen met mensen uit het programma de belangrijkste inzichten, en gaan we aan de praat met de deelnemers over de vragen en dilemma’s die ze tegenkomen. Ook voor iedereen die niet met nieuwkomers werkt – we zien uit naar een echte uitwisseling van praktijken!
Workshop 6 - Houdt het pensioenbeleid genoeg rekening met sociale ongelijkheid?
Mark Visser (Radboud Universiteit) en Lambrecht van Eekelen (SVB)
De AOW-leeftijd stijgt mee met de levensverwachting, maar kán iedereen wel langer doorwerken? Waarom stoppen mensen met werken en hebben ze hier een keuze in? In hoeverre kunnen en moeten we in de sociale zekerheid rekening houden met verschillen in opleiding, beroep of inkomen of gebeurt dit al voldoende in het pensioenakkoord? Tijdens deze workshop worden onderzoeksresultaten gedeeld. Daarop wordt tevens vanuit de praktijk gereageerd, met een nadruk op knelpunten die de SVB als uitvoerder van de AOW tegenkomt. Graag gaan we met u in gesprek over de beleidsopties voor de toekomst van het pensioen en de sociale zekerheid van ouderen. Hoe houden we oog voor zowel de menselijke maat, sociale ongelijkheid en uitvoerbaarheid?
Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2022
Registratiewebsite voor Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2022Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2022registratie@bureaumk.nl
Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2022registratie@bureaumk.nlhttps://www.aanmelder.nl/125979/subscribe
2022-06-13
2022-06-13
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2022Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 20220.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
GooilandGooilandEmmastraat 2 1211NG Hilversum Nederland