De draak steken met elkaar
Vaak vraag ik aan het begin van een coachingstraject – na de intake en de formele contractering – of de cliënt een schets zou willen maken van zijn/haar rol binnen de organisatie.
Zo ook in het geval van Wim (gefingeerde naam). Wim is al 5 jaar leidinggevende bij een zorgaanbieder. Hij merkt dat hij sneller moe wordt dan voorheen zonder dat er een fysiek aantoonbare reden is. Het werk voelt zwaarder. Hij heeft zijn werk altijd met veel plezier gedaan en wordt gezien als een prettige enthousiasmerende leidinggevende en collega, maar gaat al enkele maanden met minder zin naar zijn werk. Is hij soms overspannen aan het worden of is hij misschien toe aan een nieuwe uitdaging?
Na mijn verzoek om zijn rol op het werk te schetsen, gaf ik hem een korte uitleg, een wit vel papier en gekleurde stiften. ‘Ik ben niet zo goed in tekenen’, aarzelde hij een beetje. Daarna pakte hij een zwarte stift. Keek nadenkend, ruilde de zwarte stift in voor een groene en begon te tekenen. Dat resulteerde in het volgende plaatje.
Wim keek licht verbaasd naar de tekening en zei mompelend: ‘ja, het is een beetje Sint Joris en de draak’.
De schets was een prachtig uitgangspunt om te gaan onderzoeken wat er onder de radar speelde in het werk van Wim.
We bespreken de rol van Wim aan de hand van de tekening.
- Wat wordt vertegenwoordigd door De Draak?
- Waarom St Joris? Welke parallellen zijn er tussen St Joris en de werkrol van Wim?
- Hoe komt hij aan deze rol?
- Waar staat het zwaard voor? Wat wil deze St Joris ermee?
- Gaat het alleen om St Joris en De draak?
- Wat moet er gebeuren om dat zwaard neer te kunnen leggen?
Na de eerste vragen die ik stelde over deze tekening praatte Wim vrij uit en was zelfs verbaasd van wat er allemaal op tafel kwam. ‘Zo heb ik er nog nooit eerder naar gekeken’.
Wim krijgt gaandeweg steeds meer inzicht in hoe hij naar de organisatie kijkt (Organisation in the mind), en hoe hij vanuit zijn eigen opvattingen en gedragspatronen zijn rol oppakt.
Toen Wim net bij de organisatie was komen werken verkeerde deze in een reorganisatie n.a.v. een fusie. Hij was de enige die toen nieuw in dienst kwam, terwijl er een aantal leidinggevenden was afgevloeid. De hele organisatie was in rep en roer op zoek naar een nieuwe balans. Wim was met veel energie begonnen en had de reorganisatie naar ieders tevredenheid in goede banen kunnen leiden. Niet alleen door structuur en taken had hij houvast geboden, maar ook emotioneel was hij een baken voor zijn mensen. Hij was echt als een vader voor zijn medewerkers, maar was eigenlijk in oorlogstand blijven staan. Hij hield zijn afdelingen volledig uit de wind en dat werd hem vaak niet in dank afgenomen door andere leidinggevende collega’s. Ook bleek tijdens de vervolggesprekken dat hij best meer aan zijn medewerkers kon overlaten. De conclusie van Wim: ‘door onze onderlinge manier van werken nemen we elkaar niet helemaal serieus. We steken continue de draak met elkaar en ik doe gewoon mee aan dit spel.’
Ook bleek de draak niet zo zeer te huizen in de andere afdelingen maar in de manier waarop onderling (niet) gecommuniceerd werd en was die makkelijker te verslaan als hij ook de kracht van zijn medewerkers daarbij gebruikte.
Door een rolanalyse te maken met behulp van een metafoor of roltekening komen niet alleen de persoon van de coachee, maar ook de achterliggende systemen in beeld. Als coach begeleid je het gesprek door de juiste te vragen te stellen en daarbij o.a. gebruik te maken van jouw eigen observaties en het parallelle proces tussen jou en de coachee.
Wil je meer weten over ‘Organisation in the mind’ en Organisational Role Analysis of het werken met parallelle processen?
Kijk dan eens op: https://www.aanmelder.nl/125638
VerdiepingsLab De onderstroom in Organisaties 2021/2022
VerdiepingsLab De onderstroom in Organisaties 2021/2022info@aanmelder.nl
VerdiepingsLab De onderstroom in Organisaties 2021/2022info@aanmelder.nlhttps://www.aanmelder.nl/125638
2022-09-23
2022-09-23
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
VerdiepingsLab De onderstroom in Organisaties 2021/2022VerdiepingsLab De onderstroom in Organisaties 2021/20220.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Meet BerlageMeet BerlageOudebrugsteeg 9 1012JN Amsterdam Nederland