Interview
Marloes Kooijmans | Directeur Operations BAM Energie & Water
Download hier de pfd van het interview.
Als je het goed doet, word je een beter bedrijf
“Veiligheid is voor ons het onderwerp dat terugkeert in alles wat je doet”, aan het woord is Marloes Kooijmans, directeur Operations bij BAM voor de businessunit Energie & Water. Ze vertelt over de veiligheidsbeweging die ze hebben opgezet, hoe ze zowel top-down als bottom-up met veiligheid bezig zijn, over innovaties en hoe zelfs het thuisfront bij het onderwerp betrokken wordt.
“Als we ergens mee bezig zijn, plakken we veiligheid niet als laatste er nog even bovenop. Het is een onderwerp dat constant meespeelt. Binnen BAM dagen we dan ook iedereen uit om in hun werk vooraf, tussentijds en achteraf over veiligheid na te denken. Daar hebben we een methodiek voor: de veiligheidsbeweging. Er is bewust gekozen voor een beweging en niet voor een programma, want daar zit een kop en een staart aan. Een beweging gaat continu door, die moet je voeden en in stand houden. De veiligheidsbeweging bestaat uit een structuurgedeelte dat gebaseerd is op de doelstellingen zoals vastgesteld in ‘Ons Plan’. Daarbij heb je het met je team over onderwerpen als hoe communiceren we steeds beter over veiligheid, het borgen van veiligheid binnen commercie en het samen met onze ketenpartners verbeteren van veiligheid over de keten heen.
Daarnaast is er ook een cultuurkant gericht op gedragsverandering. We hebben diverse activiteiten ontwikkeld om tot gedragsverandering te komen. Bijvoorbeeld een training feedback geven en groepspatronen doorbreken. Of het bespreken van foto’s van onveilige situaties: Wat valt je hier op? Hoe zou jij dit aanpakken? Centraal daarbij staat de slogan: jouw veiligheid is mijn veiligheid. Nou wordt dit allemaal top-down georganiseerd, maar we gaan ook bottom-up. Zo is er een Veiligheidsraad waarin medewerkers en leveranciers bijvoorbeeld samen incidenten bespreken en wat ze op het gebied van veiligheid nog missen. Ze reiken ook de Veiligheidspluim uit aan een persoon of afdeling die iets goed heeft opgelost of iets slims heeft bedacht. Een ander voorbeeld is de app waarmee incidenten vastgelegd kunnen worden. Dat kweekt bewustwording, dat men weet dat het belangrijk is er aandacht aan te besteden. Dus niet kijken, denken oké laat maar, en weer door. Voordeel van de app is ook dat we kunnen zien welke incidenten vaker voorkomen, zodat we daar proactief actie op kunnen ondernemen.”
Focus 2021
“Veiligheid is bij ons al jaren geïntegreerd in de bedrijfsvoering. We willen dit aantoonbaar maken met het behalen van trede vier op de Veiligheidsladder. Op trede 4 gaat het nog meer om proactief handelen. Het thema in de branche is Veiligheid in de sleuf. Bij BAM E&W leggen wij de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie neer. De voorman is eindverantwoordelijke voor veiligheid in de sleuf. Dat wil zeggen dat een werkvoorbereider bedenkt hoe het bij de sleuf veilig is qua verkeer. Maar dat de voorman kijkt of het in de praktijk voldoende is, of dat een hek misschien toch beter door een barrier vervangen kan worden. De voorman bepaalt. Dat wil dan ook wel zeggen dat als hij vindt dat er een barrier moet komen, die er ’s middags is. Als je op die manier, proactief, met veiligheid omgaat, en dat met z’n allen goed doet, word je een beter bedrijf.”
Thuisfront
“Proactief met veiligheid omgaan vraagt om bewustwording en gedragsverandering. Maar hoe beïnvloed je gedrag? Daar moet je soms echt voor out of the box denken. Een mooi voorbeeld is de volgende situatie. Iedereen weet dat per ongeluk een kabel doorknippen levensgevaarlijk kan zijn. Daar hebben we het intern uitgebreid over gehad, een zomerbijeenkomst met barbecue voor georganiseerd waarbij dit besproken is, noem maar op. Toch knipt een monteur weer bijna een kabel door. Zijn bedrijfsleider is toen naar zijn huis gegaan en heeft met de monteur en zijn gezin gesproken over het gevaar van het knippen. Zeker de dochter van de man was flabbergasted dat hij dat had gedaan. Ze vroeg hem hoe hij dat kon doen, of hij zich realiseerde dat als het fout was gegaan, zij geen vader meer had. Dát maakte indruk. Toen werd de man zich bewust van de gevolgen van zijn handelen.”
Innovaties
“Naast bewustwording en gedragsverandering helpen ook innovaties om de veiligheid te vergroten. Zo gebruiken we nu een HoloLens, een soort bril waarmee je ziet wat er onder de grond ligt. Omdat we precies weten waar de kabels liggen, hebben we minder graafschade. Een andere innovatie is de monteurshelm 3.0. Die helm heeft een camera en een microfoon. Via teams kunnen bij een werkplekbezoek meerdere mensen real life meekijken en vragen stellen over wat er buiten gebeurt. We hebben bijvoorbeeld Stedin hiervoor uitgenodigd om als ketenpartners van elkaar te leren. Die kijken anders dan wij en dat is leerzaam, zo versnellen we de gezamenlijke verbeteringen om tot veiligere werkomstandigheden te komen. Wat we ook doen, is dat we leveranciers om innovatieve ideeën vragen. Aan het begin vonden ze dat best spannend. Maar het levert praktische, vernieuwende dingen op. Zo heeft een leverancier op Schiphol een kabelbeschermingskoker bedacht. Die koker zet je over een middenspanningskabel heen en dan kun je ernaast werken zonder het gevaar geëlektrocuteerd te worden. Zo’n samenwerking met externen vind ik heel inspirerend.”
Energy Safety Festival | Digital Pre-event
Registratiewebsite voor Energy Safety Festival | Digital Pre-eventEnergy Safety Festival | Digital Pre-eventinfo@jbace.nl
Energy Safety Festival | Digital Pre-eventinfo@jbace.nlhttps://www.aanmelder.nl/118666
2021-01-28
2021-01-28
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Energy Safety Festival | Digital Pre-eventEnergy Safety Festival | Digital Pre-event0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend